logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Održani protesti ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u vezi mogućnosti izgradnje deponije nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu danas je održan protest zbog namjera te zemlje da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice s Bosnom i Hercegovinom, gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Zbog ozbiljne prijetnje okolišu i zdravlju stanovnika Bosne i Hercegovine, organizacija "Climate Save Bosnia"  uz podršku Aarhus centra u BiH i

sedamnaest (17) nevladinih organizacija za zaštitu okoliša/životne sredine, koje su dio Eko BiH mreže pozvala je građane da im se pridruže na protestu i na miran način iskažu nezadovoljstvo zbog najava hrvatskih vlasti.

Iako se protestu  odazvalo svega oko 20-tak građana Sarajeva, stav nevladinih organizacija po ovom pitanju je jasno prenesen: "Ne  nuklearnom otpadu uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom!" Uručeno je i protestno pismo ambasadoru Republike Hrvatske  a zatim poslano i ostalim, nadležnim institucijama  u BiH, u kojem se između ostalog zahtijeva da se ispoštuju sve zakonske obaveze, naročito one koje proizilaze iz Aarhuske konvencije i ESPOO konvencije o prekograničnom uticaju na životnu sredinu  a prema kojoj, između ostalog, u članu 3.  stav (1) stoji da:

      “[z]a predloženu aktivnost ......koja bi mogla izazvati značajan negativan prekogranični utjecaj, zemlja porijekla će radi osiguravanja adekvatnih i djelotvornih konsultacija u skladu sa članom 5, obavijestiti bilo koju Stranu za koju smatra da može biti pogođena Strana što je prije moguće i najkasnije kada informiše svoju javnost o toj predloženoj aktivnosti.”

Prostor vojne kasarne u Čerkezovcu, na lokalitetu Trgovska gora jedan je od potencijalnih lokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada. Ta lokacija se nalazi na 800 metara udaljenosti od državne granice sa BiH. U neposrednoj blizini protiče rijeka Una u čijem slivu se nalazi devet općina koje broje oko 230.000 stanovnika te je opravdana zabrinutost da bi takav potez Hrvatske ugrozio egzistenciju stanovništva na tom području koje se bavi poljoprivredom i održivim turizmom.

"....Trenutno su ugroženi građani BiH i lijepa Una koja je zaštićeno područje. To područje je trusno područje", rekla je Maida Šabeta, iz organizacije "Climate Save Bosnia" i dodala:

"Nisu uzeli u obzir kakva može biti opasnost. Eksperti iz BiH i Hrvatske su zaključili da lokacija apsolutno ne odgovara i da je u pitanju potencijalno velika opasnost za građane BiH".

Također, izvor:  Anadolu Agency.

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign