logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA PČELA

Pcelarski kanal - YouTubeDana 20. decembra 2017. na prijedlog Republike Slovenije Generalna skupština Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojila je Rezoluciju o Svjetskom danu pčele koji se obilježava svakog 20. maja. Rijetke su rezolucije koje su potakle tako širok konsenzus i podršku kao Rezolucija o Svjetskom danu pčela koju je podržalo 115 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ovom rezolucijom Pčeli i drugim polinatorima data je važnost jer su od neprocjenjive vrijednosti kada se riječ o osiguravanju globalne sigurnosti ishrane, jer svaka treća kašika hrane zavisi od polinacije odnosno oprašivanja.

 

 

Rezolucija afirmiše zalaganje za zdrav, zelen i uravnotežen razvoj u borbi protiv gladi i siromaštva, u ime jednakosti, pravde,  i slobode u svijetu,  te za očuvanje prirodnog okoliša. Odabran je 20. maj jer je na taj dan rođen pionir savremenog pčelarstva - Slovenac Anton Janša, a pčele u sjevernoj hemisferi su također najaktivnije u maju gdje je pčelarstvo duboko povezano sa nematerijalnim kulturnim naslijeđem.  20. maj/svibanj kao dan globalnog pokreta o važnosti pčele i pčelarstva smatra se velikim danom, i uspijehom gdje su povezane sve zemlje, članice Ujedinjenih naroda da zajedno rade na pitanju ishrane i suživota čovjeka i njegovog okoliša, gde postoji incijativa da se pčela zaštiti kao ugrožena vrsta na prostoru Evropske unije  i šire.

 

Postoje više faktora - globalnih problema koji ugrožavaju pčelu, poput klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja, upotreba pesticida,  prisutan nesavjestan rad pčelara i poljoprivrednika, nedovoljna institucionalna podrška-podsticaja pčelarstvu i medonosnom bilju, nedovoljno finansiranje za razvoji i zdravstvenu znanost i zaštitu pčele,nedovoljna i simbolična izdvajanja za edukaciju pčelara, nepostojanje savjetodavnih službi u sferi pčelarstva, nedostatak zakonskih propisa u oblasti pčelarstva, neuređeno tržite, prisustvo krivotvorenog meda, a što sve utiče na ugroženost pčele kao vrste.

Ove godine Savez pčelara Federacije Bosne i Hercegovine, poslije prestanka proglašenja stanja nesreće zbog koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine planira u prostorijama Federalnog poljoprivrednog zavoda Ilidža obilježavanje ovog dana, organizovanjem Javne tribini na kojoj će se govoriti o značaju pčela za čovječanstvo, o obrazovanju u pogledu odnosa prema prirodi i pčelama, o medu u svakidašnjem životu ljudi i naročito o izazovima suvremene upotrebe pčele i pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu. Tribina će biti koncipirana na kratkom uvodnom obraćanju i tri panela u trajanju od po 10 minuta za pojedinačne prezentacije i raspravu.

  • moderator: prof. dr. Dukić Behija / Veterinarski fakultet Univerziteta Sarajevo;
  • gost. Javne tribine nj.e. ambasadorica Slovenije gospođa Zorica Bukinac.

Izvor: Društvo pčelara KS

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign