logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Pokrenuta inicijativa: "Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!"

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana čistog zraka za plavo nebo, koji se obilježava 7. septembra, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” odnosno Eko HUB Sarajevo pokrenuo je inicijativu: Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!

a putem koje je osmišljeno takmičenje za učenike srednjih škola u Sarajevu.

Imajući u vidu problem aerozagađenja sa kojim se suočava regija, a naročito Sarajevo, koje je posljednje dvije godine bio i najzagađeniji grad u svijetu, u sklopu projekta “Misli o prirodi!,” koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Eko HUB Sarajevo je pozvao učenike srednjih škola u Sarajevu i Istočnom Sarajevu da osmisle konkretno praktično rješenje, a oni najbolji će za ponuđeno rješenje biti i nagrađeni.

Pozivu za učešće u takmičenju su se odazvali učenici:

  • Prve gimnazije, koji će predstaviti ukupno tri (3) idejna projekta;

  • učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, koji će predstaviti ukupno dva (2) idejna projekta pod sloganom "BUDIMO EKO DA BI BILI NEKO":  1. Ambasadori čistog zraka  i 2. Reciklažom do zdravog okoliša;

  • kao i učenici Maarif Schools of Sarajevo, koji će predstaviti ukupno tri (3) idejna projekta: 1. Filter zraka na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci, 2. Prečišćivać zraka na osnovu vodene pare, uz prirodni mikrobiološki filter onečišćene vode i 3. Zeleni krovovi grada Sarajeva.

Tokom ovog takmičenja planirano je da svaka škola-učesnica predstavi do pet zasebnih idejnih projekata koji bi ponudili učenici drugog i trećeg razreda, a koji se odnose na pružanje rješenja za zaštitu i poboljšanje čistoće zraka u Sarajevu.

Glavni cilj ovog takmičenja je edukacija učenika kroz praktično rješavanje problema zagađenja zraka, podizanje svijesti u pogledu kvalitete zraka i uticaja na zdravlje pojedinaca. Predstavljanje prijavljenih kandidata i škola učesnica, kao i početak takmičenja organizovano je  simbolično 7. septembar 2020., u Vilsonovom šetalištu. Nakon toga, do 3. novembra 2020. učenici će imati vremena da osmisle i opišu praktično rješenje,  koje će predstaviti tokom zadnjeg dana takmičenja i to 3. novembra 2020., za Svjetski dan čistog zraka, a kada će se proglasiti pobjednik/ca i uručiti vrijedne nagrade.

 

"Učenicima se ovim takmičenjem ostavlja prostor da sami osmisle najbolje rješenje, koristeći svoje talente i maštu, kako bi predstavili idejni projekat za koji oni smatraju da će najbolje odgovoriti problemu zagađenja zraka u Sarajevu. Od učenika se očekuje da zadnjeg dana takmičenja predstave: opis praktičnog rješenja u formi maketa ili vizuelne prezentacije bazirane na istraživanju, koji se zatim može realizovati u praksi. Na ovaj način mladi se motivišu i pozivaju da se aktivno uključe u proces zaštite okoliša/životne sredine," ističe Sunčica Kovačević, projektna asistentica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH."

 

#OkolišjeZakon   #MisliOPrirodi   #ŽivimoPrirodu #CPCDba  #EmbassyOfSwedenSarajevo

 

-Kontakt osoba:  Emina Veljović, izvršna direktorica,  

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign