logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Hitan poziv Vladi FBiH da trajno zabrani gradnju malih hidroelektrana i zaštiti posljednje slobodne evropske rijeke

Vodeće globalne organizacije za očuvanje prirodne sredine podržavaju Koaliciju za zaštitu rijeka BiH, te apeluju na Vladu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) –  Premijera Vlade FBiH gospodina Fadila Novalića, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Parlament FBiH – da se Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u FBiH – koji je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio 23. juna 2020. godine –  hitno implementira u cijeloj FBiH, bilo izmjenom postojećeg zakonodavstva ili donošenjem novih propisa kojim bi se momentalno zabranila i spriječila daljnja nekontrolisana gradnja MHE u FBiH. U slučaju da Vlada FBiH ne postupi po ovom Zaključku, odnosno Parlament FBiH isti ne usvoji

 

formi posebnog zakona, nastavit će se sa ugrožavanjem hiljade kilometara toka divljih rijeka, kvalitete života lokalnih zajednica, prava na pristup pitkoj vodi, turističkog potencijala zemlje, kao i prirode i divljih životinja koje ovise o zdravim vodotocima.

 

„Ovo je prilika za Bosnu i Hercegovinu da svojim primjerom postane prva u Evropi po zaštiti netaknutih i biološki najraznovrsnijih rijeka na kontinentu“, rekao je Barney Long, viši rukovodilac za zaštitu vrsta u organizaciji Global Wildlife Conservation. „Ohrabrio nas je skorašnji Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje MHE kojim se štite rijeke, ali da bi to zaista urodilo plodom, sada se mora preinačiti u zakon. U suprotnom, MHE će nastaviti da nanose nepopravljivu štetu živom svijetu koji ovisi od slatke vode i ljudima koji tu žive, što će promijeniti ravnotežu ovih ekosistema koji doprinose ukupnom zdravlju naše planete“.

 

Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Evropi. Šezdeset devet vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. Balkanske rijeke - poznate i kao „plavo srce“ Evrope - su dom za pastrmku glavaticu, mekousnu i prespansku pastrmku; ugroženu (ili dunavsku) mladicu; ugroženog balkanskog risa i ugroženog bjelonogog raka. One pružaju kritično važno stanište za mnoge od 113 ugroženih vrsta slatkovodne ribe na Balkanu.

 

Balkanske rijeke se i dalje suočavaju sa naletom izgradnje MHE, uključujući zaštićena područja, uz planove da se izgradi 3.000 brana u regiji. Brane sa sobom nose i izgradnju pristupnih puteva, mostova i dalekovoda. Gradnjom brana, odnosno MHE uništava se okolna šuma i ugrožavaju životinje koje tu žive. Prema stručnjacima za slatkovodne ribe, ako se ovi planovi realizuju, najmanje 10 odsto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na ivici izumiranja.

 

Međunarodna unija za zaštitu biološke raznovrsnosti u slatkovodnim ekosistemima trenutno ispituje prijedlog za proglašenje 11 ključnih područja biološke raznovrsnosti u BiH, s mogućnošću proširenja, i ističe da su ova mjesta od globalne važnosti za zdravlje planete i održanje biološke raznovrsnosti. Uprkos tome, u BiH, 436 MHE su izgrađene, u nekoj fazi izgradnje ili planiranja.

 

U projekte gradnje MHE ulažu lokalni i strani investitori, iz raznih izvora finansiranja, uključujući subvencije za obnovljivu energiju. Pojedini investitori tvrde da hidroenergija može pomoći da BiH dostigne cilj od 40 odsto obnovljive energije (što je među najvišim ciljevima u Evropi), kako bi država bila korak bliže pridruženju Evropskoj uniji. Iako postojeće MHE u BiH predstavljaju samo oko tri odsto ukupne godišnje proizvodnje energije u državi, uz ogromnu štetu po okolinu, vlada je nastavlja izdavati dozvole i subvencije za nove male i srednje hidro-projekte koji malo doprinose „obnovljivoj energiji“.

 

„Političari u BiH mogli su uvidjeti da MHE izazivaju žestok otpor širom zemlje“, kaže Marsela Pećanac, osnivačica Ateljea za društvene promjene - ACT. „Podrška šire javnosti kampanji za očuvanje rijeka u BiH značajno je ojačala.  Ona je motivisana pokretima lokalnih zajednica, koji su spremni da životima brane rijeke.  Političari sada imaju jedinstvenu priliku da brzim potezom trajno zabrane MHE, ostavljajući tu baštinu budućim generacijama“.

 

Brane na MHE uništavaju ne samo rijeke i okolinu, nego preusmjeravaju i zagađuju vodu i ograničavaju pristup pitkoj vodi lokalnim zajednicama. Rijeke omogućuju i održivi razvoj ekoturizma, granu privrede koja potpuno ovisi o zdravim, slobodnim i netaknutim rijekama.  Mnogi stanovnici BiH rijeke smatraju dijelom identiteta. Lokalne zajednice širom države, naprimjer mještani koji žive pored Neretvice, Kruščice, Kasindolke, Bjelave i drugih rijeka protestuju, formirajući ljudski štit da spriječe buldožere da započnu s poslom.

 

Kad god posjetim balkanske rijeke, preplavi me njihova ljepota i izobilje“, kaže Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje „Plavo srce“ iz organizacije Riverwatch. „Ali ono što mi još više upada u oči je to što se ljudi dižu da zaštite svoje rijeke i potoke - oni se ne bore za novac ili slavu, oni se bore za svoje rijeke, svoju zemlju i svoju budućnost. Ovo je jedinstven primjer u današnjem svijetu! Ali, ovim ljudima treba pomoć iz cijelog svijeta. Moramo se ujediniti da spasimo Plavo srce Evrope“!

 

Pored poziva Vladi FBiH da formalno zabrani izgradnju MHE, organizacije za očuvanje prirodne sredine iz Amerike i Evrope apeluju i na drugi entitet u BiH, Republiku Srpsku (RS), da donese sličan zakon. Nakon inicijative FBiH, RS je takođe nedavno predložila sličan zaključak o zabrani izgradnje MHE, ali je Narodna skupština RS odbila prijedlog uprkos pritisku lokalnih zajednica.

 

Za ovog apela stoje sljedeće svjetske organizacije:

2020 Action, American Rivers, Arnika, Atelier for Community Transformation – ACT, CEE Bankwatch Network, David Brower Center, EarthAction, Earth Law Center, EuroNatur Foundation, Freshwater Life, Global Wildlife Conservation, International Rivers, the International Union for Conservation of Nature Species Survival Commission Freshwater Fish Specialist Group, the IUCN SSC Freshwater Conservation Committee, Institute for Environmental Security, Rainforest Action Network, The Redford Center, Riverwatch, Save the Blue Heart of Europe, Shoal, the World Fish Migration Foundation, World Future Council, WWF, Balkan River Defence i Koalicija za zaštitu rijeka BiH (Centar za životnu sredinu, NGO GEOPA Zenica, Ekološko-humanitarna udruga Gotuša-Fojnica, Udruženje građana “Neretvica-Pusti me da tečem”, Ekološko društvo “Bistro” Kruščica, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH”, “Eko forum Zenica”, “Eko akcija”, “Eko element” Bugojno, Ekološko udruženje “Eko put”, “LIR Elovucija”, “Centar Bolkay”, Udruženje za očuvanje prirodne sredine i razvoj turizma “EkoTOUR” Stolac, Balkana Outdoor - Istočno Sarajevo, Udruženje Bjelava, Udruženje za kulturu i umjetnost “Crvena”, Odbrana Sane)

 

Kontakt osobe

Lejla Kusturica

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT

Sarajevo, Bosna i Herzegovina

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

00 387 62 761 833

 

Lindsay Renick Mayer

Global Wildlife Conservation

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

202-422-4671

 

Devin Murphy

Global Wildlife Conservation

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

845-598-8092

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign