logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Održano takmičenje za Svjetski dan čistog zraka

Povodom obilježavanja Svjetskog dana za čist zrak,  koji je obilježen jučer 3. novembra,  u sklopu projekta "Misli o prirodi!," koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH," kao novi Eko HUB Sarajevo  održao je takmičenje za učenike srednjih škola u sklopu inicijative “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!”


Zadatak takmičara bio je da u formi zasebnog idejnog projekta ponude konkretno praktično rješenje za zaštitu i poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu. S obzirom na situaciju širenja pandemije COVID-19, takmičenje je održano online na način da su učenici u skladu sa predviđenim COVID-19 scenariom pojasnili svoja idejna rješenja putem video snimaka, a koja su objavljena na Facebook stranici Aarhus centra.

Učešće u takmičenju uzeli su učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Maarif Schools of Sarajevo,  kao i učenici Prve gimnazije. 

  • Učenici Prve gimnazije, su predstaviti ukupno tri (3) idejna projekta, odnosno idejna rješenja. Nazivi projekata su: “Katalizatori za peći,” koji je predstavila učenica drugog  razreda;  Dželila Podgorica; zatim “Eko fasade sa TiO2,” koji je izložila  učenica drugog razreda Amina Bilalić;  i grupni idejni projekat  učenika drugih razreda  Erne Alagić, Edvina Zametice i Hamze Kovača  pod nazivom “My Air.” Koordinatori projekata su bili Soraja Gvožđar, profesorica hemije i Nisveta Njemčević, pofesorica  geografije.
  • Učenici Maarif Schools of Sarajevo  su također predstaviti ukupno tri (3) idejna projekta:  “Filter zraka na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci” a koji su izložili učenici: Davud Ašćerić i Ilhan Avci, uz koordinaciju  profesora Elvedin Tanjo; “Prečišćivać zraka na osnovu vodene pare, uz prirodni mikrobiološki filter onečišćene vode” koji su predstavili učenici: Muhamed Katica i Ahmed Hurem, uz koordinaciju profesora Adel Polutak; kao i “Zeleni krovovi grada Sarajeva”, a koji su predstavili učenici: Fatima Šehović, Merjem Mušović i Sara Makić uz koordinaciju profesorice Edine Dedić.
  • Učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn  su predstavili ukupno dva (2) idejna projekta pod sloganom "BUDIMO EKO DA BI BILI NEKO": “Ambasadori čistog zraka”  i  “Reciklažom do zdravog okoliša”,  uz koordinaciju profesorice Maida Haskić.

Takmičenje je simbolično započelo 7. septembra za Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo predstavljanjem škola i učenika, a zavšava se danas, kada će stručni žiriji od ukupno četiri člana  pristupiti odlučivanju. Također, glasanje za javnost je omogućeno putem Facebook stranice Aarhus centra. Ocjene će se sabirati na način da ukupno pet ocjena na skali od jedan do pet će se dodijeliti za pojedinačni idejni projekat, odnosno idejno rješenje. Glas javnosti predstavlja jedan glas, a skala od jedan  do pet će se odrediti na osnovu broja “lajkov-a” za svaki predloženi  idejni projekat.  Nagrade za prva tri najbolja idejna rješenja će se dodijeliti u toku naredne sedmice u skladu sa COVID-19 smjernicama.

“Ovaj projekat je primjer na koji način se može razvijati svijest i odgajati djeca u eko osvještavanju.  Tokom učešća na ovakvim projektima, radionicama, može se puno uticati na ekolološki odgoj djece, a kasnije su oni primjer svim ostalima.  Prilikom planiranja i rada  učenici stiču navike i shvataju koje su vrijednosti pravilnog odnosa prema prirodi.   Aktivniji odnos svih nas  prema ekološkim načelima za ove i buduće generacije znači više sreće za nas i nasu Planetu,” ističe Nisveta Njemčević  profesorica geografije iz Prve gimnazije.

Kontakt: Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign