logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Održana prva sesija ekološke pravne klinike

Udruženje ‘’Resursni Aarhus centar u BiH’’ 5. i 6. novembra održalo je prvu sesiju Ekološke pravne klinike, koja se već drugu godinu realizuje uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Na prvoj, od ukupno četiri sesije, učestvovalo je preko 40 studenata sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 


Studentima su se u uvodnom dijelu obratile izvršna direktorica Aarhus centra, Emina Veljović, kao i doc. dr Sanja Kreštalica, ispred Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i doc. dr Amina Nikolajev ispred Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izražavajući zadovoljstvo zbog uspješne saradnje svih učesnika koja je rezultirala još jednim projektom Ekološke pravne klinike.

Učesnicima se takođe obratio i Dmitry Iordanidi, zamjenik šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini koji je posebno naglasio krucijalni značaj pravnika i mladih ljudi u zaštiti životne sredine. Ovom prilikom predstavila se i prošlogodišnja učesnica Ekološke pravne klinike, Sunčica Kovačević, koja se ukratko osvrnula na svoje iskustvo na pravnoj klinici i trenutni poslovni angažman u Aarhus centru.


Prvi dan sesije, svoje predavanje održali su Đorđe Stefanović, pravnik iz WWF Adrije, Nina Kreševljaković, pravna savjetnica u Aarhus centru, kao i Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra. Teorijski dio predavanja sadržavao je hronološki razvoj ekološkog prava na nacionalnom i međunarodnom nivou, upoznavanje sa Aarhuskom konvencijom, kao i uvod u postupke učešća javnosti u donošenju odluka kroz učešće u javnim raspravama. Praktičnim dijelom prve sesije obuhvaćene su studije slučajeva koje su studenti kroz rad u grupama imali priliku analizirati i samostalno rješavati.

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign