logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Uručene nagrade prvoplasiranim, drugoplasiranim i trećeplasiranim takmičarima

Povodom inicijative “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!” pokrenute 7. septembra za Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo, u sklopu projekta "Misli o prirodi!," koji finansira Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH," odnosno Eko HUB Sarajevo održao je takmičenje za učenike srednjih škola 3. novembra za Svjetski dan čistog zraka.

 


Zadatak takmičara bio je da u formi zasebnog idejnog projekta ponude konkretno praktično rješenje za zaštitu i poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu. S obzirom na situaciju širenja pandemije COVID-19, takmičenje je održano online na način da su učenici u skladu sa predviđenim COVID-19 scenariom pojasnili svoja idejna rješenja putem video snimaka, a koja su objavljena na
Facebook stranici Aarhus centra.

Učešće u takmičenju uzeli su učenici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, Maarif Schools of Sarajevo,  kao i učenici Prve gimnazije

Nakon glasanja javnosti putem Facebook stranice Aarhus centra i nakon ocjenjivanja od strane stručnog žirija prvoplasiranoidejno rješenje je:  “My Air,”  a koje su ponudili  učenici Prve gimnazije: Erna Alagić, Edvin Zametica i Hamza Kovač. Prvoplasirani učesnici dobili su mobitele za nagradu.

“Zahvaljujem se organizatorima takmičenje Centru za promociju civilnog drustva (CPCD) i Udruženju "Resursni Aarhus centar u BiH ", koji su dali šansu učenicima da pokažu svoju kreativnost, svijest o značaju zaštite i unapređenja životne sredine, a na taj način će svoju sredinu i svijet učiniti boljim mjestom. Zahvaljujem se direktorici Lejli Tuzlak, koja je podržala ovaj projekat i kolegici Soraji Gvožđar, profesorici hemije , također zahvaljujem se i koordinatoru projekta, kao i svim učenicima Prve gimnazije , učesnicima u projektu: Erni Alagić, Dželili Podgorica, Amini Bilalić, Edvinu Zametica i Hamzi Kovač. Nadam se da će ovakvih projekata još biti jer učenicima treba samo pružiti priliku, a oni mogu sve što požele”- istakla je profesorica geografije Nisveta Njemčević iz Prve gimnazije.

Drugoplasirani idejni projekat je  “Zeleni krovovi grada Sarajeva”, a koji su predstavili učenici: Fatima Šehović, Merjem Mušović i Sara Makić iz Maarif Schools of Sarajevo.  

“Projektom “Zeleni krovovi grada Sarajeva”  imali smo u cilju da pokušamo da predstavimo nešto bolje, drugačije za dobrobit našeg grada. Želja nam je bila da naš grad ukrasimo zelenim krovovima koji bi davali efikasno rješenje smanjenja zagađenja zraka, ali bi i pružali vizuelnu privlačnost našim sugrađanima. Drago nam je što smo uzeli učešće u ovom projektu i ponosni smo što smo ostvari pozitivne rezultate, nadamo se realizaciji našeg projekta i novim budućim takmičarskim aktivnostima.ˮ- istakli su  učenici Fatima Šehović, Merjem Mušović i Sara Makić iz Maarif Schools of Sarajevo

Trećeplasirani idejni projekat je: “Filter zraka na osnovu hemijske magle, uz prečišćivač otpadnih voda/supstanci” a koji su izložili učenici: Davud Ašćerić i Ilhan Avci iz Maarif Schools of Sarajevo. Drugoplasirani i trećeplasirani učenici su dobili tablete za nagradu.

“'Nakon dugogodišnjeg problema zagađenosti zraka u gradu Sarajevo,mi učenici smo došli na ideju zajedno sa našim nastavnikom da smislimo način poboljšanja zraka. Tokom 2019. godine predstavili smo naš prvi prototip na Teknofest 2019 Istanbul, zatim Eurie2 020 Istanbul drugi prototip i evo sad nas treći prototip. Smatramo  da smo iz godine u godinu napredovali sa našom idejom. Ovaj projekat nam je dao nade i volje da nastavimo u našim poduhvatu za bolje sutra. Pa i za vrijeme pandemije da i dalje  razmišljamo i unapređujemo našu ideju” - istakli su Davud Ašćerić i Ilhan Avci iz Maarif Schools of Sarajevo.

Kontakt: Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign