logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Izgradnja tri MHE na Kasindolskoj rijeci zabrinula građane Istočnog Sarajeva

Neformalna grupa građana "Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci" već nekoliko mjeseci vodi borbu za zaustavljanje izgradnje tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci.

Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru ove godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane Podivič, Slapi i Samar.

Građani ističu da je propust u radu nadležnih organa vidljiv kroz odnos stanja na terenu i stanja u upravnim aktima. Naime, iako Pravilnik o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola Republike Srpske jasno navodi da je za obnavljanje ekološke dozvole potreban zapisnik ekološkog inspektora kojim se dokazuje da su izvršene mjere i obaveze naložene rješenjem o dozvoli, sporno je kako je zapisnik mogao biti zadovoljavajući pored činjenice da je u pojedinim trenucima rada MHE Podivič u potpunosti zaustavljen protok rijeke, te da je usljed izgradnje pristupnog puta došlo do formiranja niza klizišta, na što ukazuju zabrinuti građani.

"Neprihvatljivo je da je u Ekološkoj dozvoli za MHE Samar izvršena promjena trase cjevovoda, promjene tipa vodozahvata, promjene trase pristupnog puta i promjene hidromašinske opreme, a da nije sproveden novi postupak izdavanja ekološke dozvole. Sve pobrojano predstavlja ključne komponente projekta i nedopustivo je da promjene ovog značaja vrše samostalno investitor i Ministarstvo bez učešća zainteresovane javnosti. To nije transparentan rad javne uprave, a samim tim ni zaštita javnog interesa i odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvima", navodi Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci.

Podsjećamo, navedene tri MHE uopće nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo, odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji općine Trnovo, ali ne i na teritoriji općina Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je također planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.

Građani napominju da je načelnik Istočnog Novog Sarajeva ipak potpisao, a Skupština Grada Istočnog Sarajeva usvojila Deklaraciju "Općine bez brana"’ čime su prikazali da su promijenili stav i da imaju jasnu namjeru da u budućnosti ne dozvole izgradnju malih hidrocentrala na području grada Istočno Sarajevo.

Izvor: klix.ba

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign