logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

PRERAST I KANJON PALJANSKE MILJACKE - FENOMENI KOJE TREBA ZAŠTITITI

Speleološko-ekološko društvo "Orlovača" radi aktivno tri godine na zaštiti prirodnih dobara na području opštine Pale, a ove godine sa posebnim akcentom na kamenom mostu i Paljanskoj Miljacki, rekao je Srni predsjednik ovog društva Mladen Samardžić.

Samardžić je podsjetio da se u opštini Pale nalaze brojne prirodne pojave koje su bile pod zaštitom u SFRJ, a koje su predstavljale i turističke, ali i objekte za razna geološka istraživanja.

"Jedan od takvih je i prerast - kameni most koji se nalazi u kanjonu Paljanske Miljacke i predstavlja stijenski luk, odnosno stijensku formaciju u kojoj se luk formirao uticajem vjetra i vode", naveo je Samardžić.

On je istakao da, osim prirodnog, kameni most ima i veliki turistički značaj i jedan je od značajnijih resursa koje treba zaštititi.

Samardžić je dodao da postoji i slika nepoznatog autora ovog prirodnog fenomena, koja datira iz 1785. godine, te kameni most ima i istorijski značaj.

On je rekao da su članovi Speleološko-ekološkog društva "Orlovača" u saradnji sa Arhus centrom za informisanje i učešće javnosti u oblasti životne sredine u BiH pokrenuli inicijativu za zaštitu ovog prirodog fenomena, u okviru projekta "Misli o prirodi".

"Prvi koraci koje je neophodno da se urade jeste markiranje staze i postavljanje info-tabli, a za realizaciju tog projekta potrebno je 500 KM za kupovinu materijala i izradu tabli", naveo je Samardžić.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se urade dvije table, i to jedna na samom lokalitetu gdje se nalazi prerast, a druga na polaznoj tački /Stanica Pale/ sa podacima o neophodnoj opremi i lokalitetu koji treba zaštititi.

Samardžić je naveo da je, osim o ovom projektu, razgovarano i o mogućem uređenju i pokretanju inicijative za zaštitu izvora Paljanske Miljacke, koja je jedan od primarnih ciljeva jer se uz njen cijeli tok, od izvora do mjesta Dovlići, nalazi i nekoliko deponija.

Prema njegovim riječima, najljepši dio Miljacke, osim njenog izvorišta, jeste kanjon koji se proteže od Stanice Pale do Dovlića, gdje se sastaju Mokranjska i Paljanska Miljacka, paralelno uz nekadašnju trasu uskotračne pruge Sarajevo-Pale.

"Do ovog prirodnog, stijenskog fenomena dolazi se iz pravca naselja Stanica Pale kroz tunele i trasom pruge. Nastavićemo i dalje sarađivati i raditi na dodatnim projektima što se tiče opštine Pale i Arhus centra", naveo je Samardžić, koji je i stručni saradnik za prirodna i kulturna dobra opštine Pale.

Samardžić je poručio da su, za razvoj turizma, Palama nephodni ovakvi projekti. "Priroda nije dio nas, već smo mi dio nje", dodao je on.

PEĆINA NA IZVORU MOKRANJSKE MILJACKE - ZA RAZVOJ AVANTURISTIČKOG TURIZMA

Nedaleko od Pala u Kadinom Selu nalazi se pećina na izvoru Mokranjske Miljacke, koja bi uskoro trebala biti proglašena prirodnim dobrom lokalne zajednice.

Samardžić kaže da su ih u oktobru posjetili članovi Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa kako bi ovaj speleološki objekat zaštitili i proglasili spomenikom prirode.

Pećina Izvor Mokranjske Miljacke biće uvrštena u turističku ponudu speleološkog kompleksa "Pećina Orlovača" od naredne godine.

"Zbog velike količine vode na samomom ulazu u pećinu, zahtijeva se upotreba čamaca i posebne opreme", objasnio je Samardžić.

Pećina, osim hodnika, tjesnaca i prolaza, obiluje i velikim prostorijama, čija dužina iznosi 6.905 metara i pogodna je za razvoj avanturističkog turizma.

Samardžić je dodao da paljanska opština i načelnik podržavaju sve inicijative i aktivnosti čiji je cilj promocija opštine i privlačenja većeg broja turista kako bi posjetili prirodne ljepote sa kojima Pale raspolažu.

Izvor: princip.news

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign