logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Na dnevnom redu Dom naroda Parlamenta FBiH napokon se našao Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH

Na osmoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH zakazanoj za sutra, napokon se našao i Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH, po tačkom 9.

Prošle godine, tokom pete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH  je bio usvojen i to poslije pet godina,  neposredno nakon  što su inicijativu za usvajanje Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša FBiH, sa pratećim amandmanima, pokrenuli Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” (AC Sarajevo), Centar za životnu sredinu (CZZS) i Centar za ekologiju i energiju (CEE) u sklopu “Eko BiH” projekta, koji finansira Evropska unija a sufinansira Grad Sarajevo.

Podsjećamo, tokom dnevnih akcija prikupljanja potpisa, više od 1000 građana Sarajeva, Zenice, Kaknja, Tuzle, Jablanice i Mostara je potpisivanjem Inicijative poručilo da je bolja zaštita okoliša u BiH prijeko potrebna. Inicijativa sa potpisima je dostavljena 23. septembra 2019. Parlamentu FBiH. Organizovana su dva sastanka sa predstavnicima Eko BiH mreže i to jedan u kabinetu predsjednice Odbora za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a drugi u prostorijama Federalnog ministarstva za okoliš i turizam. Tokom ovih sastanaka uvažen je i značajan doprinos AC Sarajevo, CZZS, CEE i ostalih članica Eko BiH mreže prilikom pripreme i predlaganja jedanaest dodatnih amandmana na prijedlog Zakona, od kojih je Vlada Federacije BiH prihvatila pet, a zatim i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Međutim, Dom naroda Parlamenta FBiH i nakon dostavljanja mnogobrojnih urgencija od strane NVO  tokom 2019. i 2020., nije stavio na dnevni red Prijedlog ovog zakona, iako je u komunikaciji BiH prema EU, maj 2020.  bio naveden kao krajnji rok za usvajanje  Zakona. Iz tog razloga, 5. juna, ove godine za Svjetski dan zaštite okoliša,  u okviru projekta “Misli o prirodi!”,  koji finansira Švedska a implementira Centar za promociju civilnog društva, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” kao novi Eko HUB Sarajevo   organizovao je mirne proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi pozvao  Dom naroda da konačno uvrsti Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH sa pratećim amandmanima na dnevni red Doma naroda, a zatim i usvoji Prijedlog.

Sutra, Eko HUB Sarajevo, zajedno sa kolegama iz Eko BiH mreže će ponovo održati mirno okupljanje ispred zgrade Parlamenta FBiH, Hamdije Kreševljakovića 3, Sarajevo 71000, sa početkom od 10:00 sati, kako bi zatražio od Doma naroda da USVOJI Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH sa pratećim amandmanima.

-Kontakt osoba: Emina Veljović, izvršna direktorica,
Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH“ This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign