BHS English

Partneri Aarhus centra

Prijatelji Aarhus centra

Webmail

Održana konferencija za medije povodom Prijedloga izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

U Sarajevu, u prostoru Aarhus centra u BiH je u srijedu 12. 7. održana konferencija za medije sa inostranim gostima, predstavnicima organizacija PETA i FFA koji su došli podržati zabranu uzgoja životinja radi krzna u BiH i njezino stupanje na snagu 2018. godine, bez predložene desetogodišnje odgode.

Konferenciju je otvorila Nina Kreševljaković, saradnica za pravna i administrativna pitanja u Aarhus centru u BiH, koja je objasnila da je prilikom procedure usvajanja Prijedloga izmjene Zakona prekršena Aarhuska konvencija. Za hitni postupak izmjene Zakona nije bilo osnove, te iako se radi o kompleksnoj tematici, nije provedena javna rasprava čime su prekršene odredbe člana 6. i člana 8. Aarhuske konvencije.

Ako se prije konačnog usvajanja Prijedloga izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja ne provede javna rasprava, Udruženje "Aarhus centar u BiH" će pokrenuti spor pred nadležnim sudom zbog grubog kršenja osnovnih principa Aarhuske konvencije, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2008. godine.

Kao predstavnica neformalne grupe građana pod nazivom Koalicija bez krzna BiH, Maida Šabeta je istakla da je produženje roka zabrane uzgoja životinja radi krzna  neopravdano iz svih aspekata: "Pravno, ovaj dugi rok je dat da bi se izašlo u susret uzgajivačima; ekonomski je broj uzgajivača zanemariv; sa ekološkog aspekta je produženje roka neizvodivo; nepravedno je prema uzgajivačima koji su poštovali zabranu, te prestali sa uzgojem, a sa aspekta prava životinja nedopustivo."

Upravo je iz etičkih razloga i Holandija (jedan od najvećih svjetskih proizvođača krzna od kuna) donijela zabranu uzgoja životinja radi krzna, a ona je potvrđena i presudom Vrhovnog suda uprkos nastojanjima tamošnjih uzgajivača da uzurpiraju zakon. Detaljnije informacije o tome iznijela je gošća iz Holandije Nicole van Gemert, direktorica holandske organizacije Bont voor Dieren, ujedno i podpredsjednica međunarodne koalicije organizacija Fur Free Alliance (FFA).

Nicole van Gemert je izjavila "Holandija je dokazala da je moguće zabraniti jak privredni sektor iz etičkih i ekoloških razloga. Najviši sud Holandije je donio presudu da je desetogodišnji prelazni rok dovoljna kompenzacija za uzgajivače i proglasio zabranu neoborivom. Patnja 6 miliona kuna u Holandiji bit će gotova za nekoliko godina, kao što smo zaustavili i uzgoj činčila i lisica godinama ranije. Bosna i Hercegovina nam je pritom bila primjer."

Pregled zabrana i ostalih zakonskih ograničenja u ostalim državama iznio je Andrzej Pazgan, koordinator za Istočnu Europu u njemačkom ogranku međunarodne organizacije PETA. U toj je državi nedavno Bundesrat potvrdio zakonski propis na osnovu kojeg se očekuje prestanak uzgoja radi krzna nakon pet godina, a preporučena je i zakonska zabrana uzgoja životinja radi krzna kao jedino pravo rješenje.

"Sve veći broj zemalja postepeno utire put ka budućnosti Evrope bez krzna.", istakao je Andrzej Pazgan dodavši "Važno je da BiH ne protraći još jednu dekadu prije nego im se pridruži. Bosna i Hercegovina bila je jedna od prvih država koje su zabranile uzgoj životinja radi krzna, bila bi šteta da se na kraju pokaže kao jedna od posljednjih."

Svi prisutni su istaknuli želju da delegati Doma naroda ispoštuju zakonski i pravni okvir BiH te mnogobrojne argumente u korist postojeće zabrane i njenog stupanja na snagu 2018. godine, kako je i predviđeno Zakonom iz 2009. godine.

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

Postani član