logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Nova analiza: KVALITET ELEMENATA OKOLINE U BLIZINI TERMOELEKTRANE “TUZLA” – UZROCI I POSLJEDICE NA LJUDSKO ZDRAVLJE

Centar za ekologiju i energiju Tuzla je objavio novu analizu koja ukazuje na vjerojatnu uzročno-posljedičnu vezu zagađenja okoliša, polutantima koji se nekontrolisano šire u okoliš iz pojedinih otpadnih tokova Termoelektrane “Tuzla”, sa značajno učestalijim brojem zdravstvenih poremećaja i oboljelih u zapadnom dijelu Grada Tuzla, u naseljima Divkovići, Plane, Šićki Brod i Bukinje.

Za potrebe analize korišteni su rezultati ambijentnog monitoringa teških metala u okolišu i lokalno proizvedenoj hrani u naseljima na području oko odlagališta šljake Termoelektrane “Tuzla”. Pored toga, u dokumentu su prezentirani i rezultati analize “Oboljevanje i umiranje ljudi izloženih teškim metalima u neposrednoj blizini odlagališta šljake i pepela Termoelektrane “Tuzla”, kojom je utvrđeno da dugoročna izloženost teškim metalima, koja na tom području uglavnom prelaze dozvoljene koncentracije u zraku, vodi, tlu, sedimentu i lokalno proizvedenoj hrani, statistički korelira sa specifičnim

zdravstvenim poremećajima koje mogu uzrokovati teški metali, pojedinačno ili u sadejstvu. Najviša stopa učestalosti ozbiljnog uticaja teških metala na zdravlje su u Bukinju 27% i Šićkom Brodu 10%.

U poređenju sa kontrolnim područjem, 27 puta je veći rizik oboljevanja u Bukinju i  10 puta u Šićkom Brodu, naseljima koja su u neposrednoj blizini Termoelektrane “Tuzla” i njenih odlagališta šljake i pepela. Značajan uticaj je zabilježen u svim mjestima uz odlagalište šljake, a najviše u Bukinju 42%, Divkovićima 41%, Šičkom Brodu 29% i Planama 24% u odnosu na kontrolno područje 2%. Uticaj metala na morbiditet i mortalitet (značajna i veoma značajna povezanost sa oboljevanjem i smrtnošću) građana koji žive uz odlagalište šljake je veoma velik, Bukinju 69%, Šićkom Brodu 39%, Planama 27% i Divkovićima 47%.

Dokument se može preuzeti

˝Krajnje je vrijeme da federalne inspekcije i relevantna ministarstva počnu štititi interesa građana, a ne pojedinih lobija. Potrebno je jasno utvrditi kršenje odredbi okolišnih i vodnih dozvola, sankcionirati odgovorne i bez odlaganja propisati i implementirati konkretne mjere kojim će se spriječiti daljnje širenje otrova sa tog područja i na taj način zaštititi životi stanovnika tog područja˝, saopšteno je iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign