logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Fojnička rijeka Željeznica napokon slobodna

 

Pet godina proteklo je od odlaska zadnjeg stroja iz kanjona rijeke Gvožđanke, a njezini branitelji tek sada, nakon dobivenog Rješenja kantonalnog Ministarstva, mogu odahnuti 

Borba lokalnog stanovništva protiv gradnje mini hidroelektrana (MHE) započela je 2009. godine kada je kompanija „JESS“ iz Busovače pokušala započeti radove na rijeci Gvožđanki u mjestu Gotuša, ali brzom reakcijom mještana radovi su zaustavljeni u začetku.

 

Nakon tri godine ponovno su se javili apetiti kod tzv. investitora (Peeb Company) ali je sloga mještana ponovno odigrala presudnu ulogu. No, borba je bila duga i snažna jer je iza svega stajao korumpirani sustav. Trajala je 325 dana danonoćnog bdijenja u kojima su branitelji rijeke trpjeli razne neprilike; od  vremenskih nepogoda do ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Silni su bili pritisci, prijetnje, zastrašivanja, pozivanja na sud, kazne…, no branitelji rijeke stoički su izdržali sve i s radošću ispratili zadnji radni stroj na kojem se godinu dana hvatala hrđa, sa željom da se nikada više ne pojavi u našim prekrasnim rijekama.

Unatoč takvog epiloga bojazan je i dalje trajala pa je Eko udruga „Gotuša“ (nastala samoorganizirano, iz zajedništva u borbi protiv gradnje MHE) posredstvom  Aarhus centra iz Sarajeva, zatražila pristup informacijama, vezanim za koncesije MHE na našim rijekama. Nakon mnogih opstrukcija ipak je Ministarstvo kantona Središnja Bosna odgovorilo Rješenjem o slobodi pristupa informacijama u kojem, među ostalim, stoji:

da su rokovi za gradnju i puštanje u komercijalni rad Ugovora o koncesijama za MHE Luke, Bakovići, Željeznica 1 (op.p. Gvožđanka), Željeznica 3 i Žica istekli, te da nije bilo zahtjeva za produženje istih, niti su isti produženi, tako da su predmetni ugovori prestali važiti, odnosno Koncesionari koji su sa Koncesionarom (Vlada SBK/KSB) zaključili prednje navedene ugovore izgubili su pravo na dodijeljene koncesije.

Sadržaj Rješenja jasno govori kako su ranije date koncesije za navedene MHE ništavne, a svaki novi eventualni koncesionar morao bi krenuti postupak  od samoga početka i ponovo se suočiti s voljom naroda.

Ovo bi trebala biti pouka i poruka svima da  napokon shvate kako nam je zajednički interes prije svega očuvanje životne sredine nasuprot želja pohlepnih pojedinaca da gradnjom MHE kapitaliziraju prirodna bogatstva samo za vlastito bogaćenje, bez obzira na posljedice za lokalno stanovništvo. Jamstvo toga bilo bi potpuno brisanje gradnje MHE iz Prostornog plana općine, što i jeste naš krajnji cilj.

 

 

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign