logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Kanton Sarajevo postao dio BreatheLife globalne kampanje za čist zrak

 

Kanton Sarajevo postao je dio BreathLife globalne kampanje za čist zrak prihvaćanjem poziva Sekretarijata Koalicije za klimu i čist zrak. Na taj način Sarajevo se pridružilo ostalim gradovima koji prepoznaju zagađenje zraka kao jedan od najvećih zdravstvenih i ekoloških rizika na svijetu, kao i potrebu za implementacijom djelotvornih aktivnosti za poboljšanje kvalitete zdravlja i okoliša.

Kako je navedeno, Kantonu Sarajevu će biti ponuđen širok spektar mjera i aktivnosti koje BreatheLife kampanja predlaže za poboljšanje kvaliteta zraka, kao i pomoć za procjenu prioriteta i iznalaženje

 

najboljih i prikladnih rješenja za naš grad. Ovo je samo jedan od primjera, pozitivnog djelovanja, a sve u svrhu očuvanja zdravlja građana KS.

Zbog dugotrajnih problema koje Kanton Sarajevo ima sa zagađenjem zraka u zimskom periodu, uslijed zagrijavanja poslovnih i stambenih objekata, njegove geografske pozicije sa specifičnim meteorološkim pojavama temperaturnih inverzija, bilo je potrebno pojačati aktivnosti na zaštiti ambijentalnog kvaliteta zraka.

 

Prepoznajući potrebu za djelovanjem, mobilisanjem gradova i pojedinaca kako bi zaštitili zdravlje živih bića i planetu od efekata zagađenja zraka, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) i Koalicija za klimu i čist zrak (CCAC), su udružile snage i započele novu inicijativu za podizanje svijesti - BreatheLife kampanju („Udahni život“).

 

Kampanja je dio nove Mape puta Svjetske zdravstvene skupštine za poboljšani globalni odgovor na zagađenje zraka (2016), kao i Rezolucije Ujedinjenih nacija za okoliš (2014) koja poziva na pojačano djelovanje i djelotvornije aktivnosti za suzbijanje zagađenja zraka. Formirat će se i zajednica 'BreatheLife gradovi' koja će raditi na smanjenju zagađenja zraka, te će se prikazivati njihove uspješne priče i djelotvorne aktivnosti za poboljšanje kvalitete zraka.

 

Inače, zagađenje zraka godišnje ugrožava živote 6,5 miliona ljudi i pogoršava klimatske promjene. To je stalno u porastu, zbog čega je ugroženo i zdravlje ljudi. Najgore efekte osjeća urbana populacija širom svijeta. Zagađenje zraka je najveći svjetski zdravstveni rizik za okoliš i među najvećim svjetskim zdravstvenim rizicima - usporediv sa "tradicionalnim" zdravstvenim rizicima poput pušenja, visokog holesterola i gojaznosti.

 

Sve informacije i aktivnosti BreatheLife kampanje za čisti zrak mogu se naći na web stranici http://breathelife2030.org/.

 

Izvor: MPUKS

 

 

 

 

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign