logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Mještani goraždanskih sela izbjegli scenarij Trgovske gore

Na sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona koja je održana u utorak 25. februara, van snage je stavljena odluka o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava donesena 2018. godine, odnosno gradnje poligona neće biti.

Time je uspješno okončana borba mještana goraždanskih sela protiv ovog projekta, koja traje već gotovo dvije godine.

Odlukom donesenom 31. avgusta 2018. godine Skupština Bosansko-podrinjskog kantona, utvrdila je "javni interes" za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava na šumskom zemljištu koje se nalazi u neposrednoj blizini mnogobrojnih goraždanskih sela. Poligon je zamišljen na vrhu obližnjih brda i planine Gušta, na lokaciji udaljenoj svega 200-300 metara od mnogih izvora pitke vode.

Sjednici održanoj u utorak su prethodili protesti građana ispred kantonalnih institucija 22. i 25. februara. Sa ovih okupljanja, mještani koji žive pretežno od stočarstva i poljoprivrede, su jasno poručili da neće dozvoliti gradnju opasnog poligonana na ovom području, jer je riječ o projektu koji bi ih prisilio na iseljavanje zbog direktnog uticaja na zdravlje i sigurnost.

S obzirom da se eksplozivni otpad po kategoriji opasnih otpada  nalazi odmah iza nuklearnog,  mještani su odluku Skupštine iz 2018. godine s razlogom nazvali scenarij "Mala Trgovska gora." Ovim povodom, obratili su se i predstavnicima Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH", koji su im u sklopu aktivnosti Eko BiH projekta finansiranog od Evropske unije, pružili pravnu podršku u prikupljanju informacija i otkrivanju  pravnih propusta tokom donošenja Odluke Skupštine.

"Otkrili smo da javnost nije bila uključena u donošenje sporne odluke kroz javne rasprave tokom kojih bi građani mogli iznijeti svoje mišljenje. To je u suprotnosti sa Aarhuskom konvencijom, čiji drugi stub jasno nalaže učešće javnosti tokom donošenja ovakvih odluka koje značajno utiču na okoliš i direktno ugrožavaju život i zdravlje ljudi,"  istakla je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Džemal Ramović, jedan od mještana Goražda naglasio je da se uništavanje eksplozivnih sredstava mora provoditi prema propisanim standardima za uklanjane mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava u BiH, uz ispunjenje zakonom propisanih uvjeta, i to na način da ne ugrožava živote i zdravlje ljudi, njihovu imovinu i okoliš.

«Ovi poligoni moraju biti na dovoljnoj udaljenosti od naseljenih mjesta, da ne ugrožavaju vodni potencijal, biljni i životinjski svijet, da ne budu na visinskim tačkama, već u udolinama sa oskudnom vegetacijom, a po mogućnosti u napuštenim kamenolomima. Iz svega navedenog, predložena lokacija je izrazito nepovoljna," zaključio je Ramović.

                                                         Više informacija: Emina Veljović

 +387 33 660 588,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign