logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Svjetski dan rijeka: 300 platana protiv 300 mini hidrocentrala u BiH

Svjetski dan rijeka simbolično obilježen na rijeci Buni kod Mostara

Tri stotine zanimljivih crteža ujedinjenih u mozaik, a na temu zaštite i očuvanja rijeka kao prirodnih blaga, simbolično je izloženo pored rijeke Bune, na mjestima gdje su planirane gradnje mini hidrocentrala Buna 1 i Buna 2, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 Organizator je Koalicija udruženja za zaštitu i očuvanje rijeka Bosne Hercegovine, a povod je bio 14. mart – Svjetski dan rijeka. Mozaik je prema riječima organizatora bio planiran u Sarajevu na lokaciji Vilsonovo šetalište, međutim na koncu je prebačen na jug zbog mjera uvedenih usljed opasnosti od korona virusa. Koalicija inače okuplja više od 30 udruženja koja brinu o bh. rijekama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktivisti prema riječima Roberta Oroza iz Ekološko-humanitarne organizacije Gotiša iz Fojnice svakodnevno razmjenjuju iskustva, pomažući na različiti načine jedni drugima, a sve s samo s jednim ciljem – da se očuvaju rijeke. Primarni zadatak, ističe, je borba protiv izgradnje mini hidrocentrala.

"Radimo i na ukidanju subvencija i poticaja na obnovljive izvore energije za male hidroelektrane. Zahtijevamo moratorij na izgradnju svih hidroelektrana u našoj zemlji, kao i preispitivanje dosadašnjih koncesija, dozvola i ostale dokumentacije za gradnju. Mini hidrocentrale bez sumnje donose više štete nego koristi. Korist imaju pojedinci, dok štete trpimo svi. Brojna naučna istraživanja potvrđuju ovo što sam kazao. Ekonomske studije potvrđuju da računima za električnu energiju i sami plaćamo određene iznose za obnovljive izvore, koji na koncu dolaze do investitora. Na taj način nažalost svi pomažemo uništavanje rijeka," rekao je Oroz.

 

Podsjetio je i da značajan broj vlasnika malih hidrocentrala u BiH dolazi iz drugih država – najčešće Austrije, Slovenije i Švicarske.

"Ispada da svojim novcem plaćamo strane okupatore koji ponovo našim novcem okupiraju naša prirodna blaga," istakao je Oroz.

Ilustratorica i dizajnerica Vanja Lazić napominje da je u početku ideja bila ukazati na globalni problem gradnje mini hidrocentrala. U fokusu nisu bili individualni slučajevi, a sam projekat je, kaže, uključivao oslikavanje tri stotine platana za simbolično tri stotine planiranih mini hidrocentrala.

"Većinu su oslikali ljudi iz zajednica u BiH koji su se borili za svoje rijeke ili podržavali i podržavaju borbu za slobodu rijeka. Akcija je inicijalno trebala biti vrsta art protesta i okupljanja protiv mini hidrocentrala te se održati u Sarajevu, međutim zbog opasnosti od korona virusa opredijelili smo se za jednu od najljepših rijeka u BiH. Dakle, nešto lijepo i dobro i u teškim vremenima," istakla je Lazić.

Četrnaestog martovskog dana svake godine širom svijeta obilježava se Dan rijeka – dan u kojem se ukazuje na važnost rijeka i borbe za njihovu zaštitu. Čistoća rijeka u BiH nije na zavidnom nivou, a podizanje svijesti mladih i svih građana najbolje se radi kroz ekološke sekcije u školama. Ovog puta, nažalost, vanredna situacija u zemlji učinila je svoje.

Izvor: Fokus.

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign