logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Nakon odluke hrvatskih vlasti Ekolozi u BiH zahtijevaju hitnu reakciju nadležnih

Odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike Hrvatske da se na lokaciji bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na Trgovskoj gori u Općini Dvor ipak zbrinjava nuklearni otpad je poražavajuća i za svaku osudu te tim povodom zahtjevamo hitnu reakciju od strane nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, poručuju ekolozi okupljeni u Eko BiH mrežu.

Ova lokacija data je na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje

i zbrinjavanja radioaktivnog otpada, nuklearne elektrane (NE) Krško, uprkos dugogodišnjem apelu građana BiH, kao i mještana Hrvatske da se pronađe drugo mjesto za zbrinjavanje ovog, veoma opasnog otpada, s obzirom da bi mogao ugroziti više od 250.000 ljudi, koji žive uz sliv rijeke Une.

"U jeku pandemije COVID 19, koja je svakog od nas paralisala na svoj način, kada strepimo za zdravlje najdražih, u vrijeme zatvorenih granica i zabrana okupljanja, nadležni iz Republike Hrvatske na jako ružan način zloupotrebljavaju aktuelnu situaciju, sada gdje se očekuje povećan stepen solidarnosti, saradnje i razumijevanja”, poručuju iz nevladine organizacije Green Team iz Novog Grada.

 

NVO „Green team“, kao naročito aktivni akter u borbi protiv  odlaganja radioaktivnog otpada  NE “Krško,” na Trgovskoj gori,  27. septembra 2019. godine,  uspješno je organizovala mirne proteste, u Novom Gradu, koji su okupili više od 2000 građana, s ciljem da se skrene pažnja nadležnih domaćih i inostranih institucija na ozbiljnost ovog problema. Protest su podržali stanovnici iz 19 lokalnih zajednica iz BiH i Hrvatske (Velika Kladuša, Bihać, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Sanski Most, Krupa na Uni, Prijedor, Kostajnica, Kozarska Dubica, Tuzla, Zenica, Lukavac i Dvor, Majur, Petrinja, Sisak). 

"Ne nuklearnom otpadu uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom!" jasno su poručili i iz organizacije "Climate Save Bosnia" uz podršku Aarhus centra u BiH i 17 nevladinih organizacija za zaštitu okoliša/životne sredine koje su dio Eko BiH mreže, ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, 29. jula prošle godine. Tada je uručeno i protestno pismo ambasadoru Republike Hrvatske, koje je dostavljeno i nadležnim institucijama  u BiH.

Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH  ističe da je potpuno neshvatljivo da se ova lokacija godinama razmatrala kao adekvatno rješenje, uprkos  činjenicama i dokazima koji upućuju na suprotno.

“U svojim navodima u protestnom pismu, jasno smo napomenuli da odabrana lokacija nije samo potpuni promašaj, što se tiče budućeg uticaja na  zdravlje građana i okoliš, već i da je ozbiljan sigurnosni problem, jer se radi o veoma trusnom području, a što se moglo i potvrditi tokom nedavnog, snažnog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku. Zatraženo je i da se ispoštuju sve zakonske obaveze, naročito one koje proizilaze iz Aarhuske konvencije i ESPOO konvencije o prekograničnom uticaju na životnu sredinu, a koje se, kako smo u više navrata naglasili ne poštuju. Iz tog razloga, ova odluka  Ministarstva zaštite okoliša i energetike Hrvatske, koja u svom nazivu ima riječi „zaštite okoliša“ je zaista poražavajuća”.

Kontakti:

Emina Veljović, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   062 103 544

Mario Crnković, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 066 262 610

 

 

 

Ovaj članak izrađen je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost Eko BiH projekta i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

 

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign