logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Stvoreni uslovi za obustavu izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Prači

Načelnik Opštine Pale, Boško Jugović rekao je 27. aprila ove godine da se, pored nezadovoljnih građana, i opštinski odbori SNSD, NDP, SP i DEMOS, “odnosno sve strukture koje čine lokalnu vlast protive izgradnji mini hidrocentrale na rijeci Prači i da će građevinska dozvola biti poništena”.

Tako je načelnik Jugović najavio da će na sjednici Skupštine Opštine Pale, koja je bila zakazana za 29. april 20120, godine, inicirati da se donese moratorijum u kojem će biti navedeno da je Opština protiv izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Prači, a kako bi “zaštitili prirodu i stali na stranu ekologije”.

 

''Na sastanku sa šefovima klubova odbornika partija, koje čine vladajuću koaliciju u opštini Pale, jednoglasno smo odlučili da stanemo uz narod, da ih podržimo u njihovom zahtjevu da se zabrani izgradnja hidrocentrale Kadilo vrelo na rijeci Prači. Smatramo da je odluka da se poništi dozvola za gradnju dobra i ispravna i iza nje stoje svi opštinski odbori koji čine vlast na području opštine Pale''. -Boško Jugović

 

Također, Jugović je pojasnio da je spornu “građevinsku dozvolu izdala Opština Pale 2017. godine, ali da je tome prethodio dug postupak u kojem nije učestvovala aktuelna vlast”.

 

''Inicijativa za izgradnju mini hidrocentrale počela je 2012. godine kada je trebalo stati i usprotiviti se. Međutim, tadašnja lokalna vlast nije reagovala, a izvođači radova su 2014. i 2015. godine dostavili studiju, ispunili urbanističko-tehničke uslove i dobili ekološku dozvolu čime su stekli sve uslove da dobiju i građevinsku dozvolu, koja im je izdata 2017. godine''. -Boško Jugović

 

Kako je i najavljeno, na sjednici koja je održana 29. aprila 2020. godine, odbornici SO Pale jednoglasno su podržali inicijativu građana za sprečavanje izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Prači. Također, rečeno je da će “zbog važnosti ove teme, u narednih 15 do 30 dana” biti zakazana posebna sjednica Skupštine na ovu temu.

 

''Zaštita ekologije ne smije biti dovedena u pitanje. Ako je 4.200 građana stalo iza ove peticije, mi nemamo pravo više da razmišljamo o tome. To nas obavezuje i mi moramo na sljedećoj sjednici Skupštine donijeti Moratorijum, kako se ova situacija ne bi ponovila nakon par godina. Dakle, suština je zaustaviti gradnju, poništiti građevinsku dozvolu i donijeti moratorijum da se takve stvari ne ponavljaju ubuduće''. -Boško Jugović

 

Na sjednici Skupštine Opštine Pale održanoj 29. maja 2020. godine usvojena je “Odluka o izvršenju vansudskog poravnanja sa investitorom mini-hidroelektrane “Kadino vrelo” na rijeci Prači, čime će biti poništena građevinska dozvola i obustavljena dalja izgradnja”. Naime, Opština Pale će investitoru isplatiti dosadašnje troškove kako bi se obustavili radovi, koji su započeli 16. aprila, čime će biti izbjegnut sudski proces.

 

Šef Kluba odbornika PDP-a, Igor Tošić istakao je da su političke partije koje čine opoziciju podržale ovu tačku dnevnog reda, iako su prvobitno zahtijevali posebnu sjednicu Skupštine, “kako bi do tada bila formirana komisija i stručnjaci procijenili da li je nagodba rješenje problema”.

 

''Ovim sam izvršio obećanje i obavezu prema njima da će to biti riješeno na najbolji način''. -Boško Jugović

Izvor: istinomjer.ba

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign