logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Dom naroda Palamenta FBiH još uvijek nije usvojio Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH

#OkolišjeZakon   #MisliOPrirodi   #ŽivimoPrirodu                                  

Nakon pet godina, 24. septembra 2019.,tokom pete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, napokon je usvojen Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH. Međutim, Dom naroda Parlamenta FBiH još uvijek nije na svoj dnevni red stavio Prijedlog zakona, iako je u komunikaciji prema EU, maj 2020. naveden kao krajnji rok za usvajanje ovog zakona.  


Iz tog razloga, danas, 5. juna, koji je Svjetski dan zaštite okoliša,

iz Eko-BiH mreže ponovo, ovaj put uz podršku novoformiranog „Eko HUBa‟ Sarajevo koji djeluje u okviru projekta “Misli o prirodi!”, "zahtjevaju da Dom naroda konačno uvrsti Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH sa pratećim amandmanima na dnevni red, prve sljedeće sjednice Doma naroda, a zatim i usvoji Prijedlog."

 

Inicijativu za usvajanje Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuli su tokom septembra 2019., Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” (AC Sarajevo), Centar za životnu sredinu (CZZS) i Centar za ekologiju i energiju (CEE) u sklopu Eko BiH projekta. A sada AC Sarajevo, kao novi „Eko HUB,‟ u sklopu projekta “Misli o prirodi!,” koji finansijski podržava Vlada Švedske, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), je putem kratke akcije tokom mirnog okupljanja svojih članova ispred zgrade Parlamenta FBiH skrenuo pažnju da proces usvajanja ovog veoma važnog zakona nije dovršen.

 

Podsjećamo, tokom dnevnih akcija prikupljanja potpisa, više od 1000 građana Sarajeva, Zenice, Kaknja, Tuzle, Jablanice i Mostara je potpisivanjem Inicijative poručilo da je bolja zaštita okoliša u BiH prijeko potrebna. Inicijativa sa potpisima je dostavljena 23. septembra 2019. Parlamentu FBiH. Organizovana su dva sastanka sa predstavnicima Eko-BiH NVO i to jedan u kabinetu predsjednice Odbora za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, ekologiju i turizam, Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a drugi u prostorijama Federalnog ministarstva za okoliš i turizam. Tokom ovih sastanaka uvažen je i značajan doprinos AC Sarajevo, CZZS, CEE i ostalih članica Eko-BiH mreže prilikom pripreme i predlaganja jedanaest dodatnih amandmana na prijedlog Zakona, od kojih je Vlada Federacije BiH prihvatila pet.

 

"Tokom svih ovih godina od kada je Zakon u proceduri, nastale su mnogobrojne negativne posljedice po okoliš. Dovoljno je pogledati aktuelne slučajeve ekspanzivne izgradnje malih hidroelektrana u BiH, zatim zgađanje izazvano nepropisnim odlaganjem otpada, kao i način rada aktivnih zagađivača zraka, poput TE "Tuzla” koji svjedoče o potrebi adekvatne zakonske regulative u ovoj oblasti. Iz tog razloga, okupili smo se danas ispredzgrade Parlamenta Federacije BiH, kako bi još jednom zatražili usvajanje Zakona;" – ističe izvršna direktorica Aarhus Centra Sarajevo, Emina Veljović.

 

 

Projekat "Misli o prirodi!": www.mislioprirodi.ba 

Centar za promociju civilnog društva: www.civilnodrustvo.ba

 

 -Kontakt osoba: Emina Veljović, izvršna direktorica,

Udruženje "Resursni Aarhus centar u BiH" This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign