logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Održano mirno okupljanje na temu: ''GLASAJ ZA OKOLIŠ!''

U sklopu Eko BiH projekta, koji finansira Evropska unija, a sufinansira Grad Sarajevo, Udruženje ''Resursni Aarhus centar u BiH'' Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju, organizovali su danas mirno okupljanje ispred Vječne vatre na temu: ''Glasaj za okoliš!''

 U duhu lokalnih izbora koji će se održati krajem tekuće sedmice, putem ovog mirnog okupljanja građanima se nastoji skrenuti pažnja na mnogobrojne okolišne probleme u BiH: zagađenje zraka, nepropisno odlaganje otpada, devastacija zelenih površina i zaštićenih područija, gola sječa šuma, cunamij izgradnje malih hidroeleketrana (MHE) širom BiH i dr.

 

‟Građani se pozivaju da na predstojećim lokalnim izborima ''Glasaju za okoliš!'' odnosno da prilikom glasanja uzimaju u obzir one kandidate koji imaju namjeru unaprijediti i zaštiti okoliš, jer bez zdravog i održivog okoliša nema prosperitetne budućnosti u BiH. Dobar pokazatelj zapuštenosti i nedjelovanje predstavnika vlasti u ovom sektoru jeste činjenica da nakon više od šest godina, još uvijek nije usvojen Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH, a koji predstavlja krovni zakon za regulisanje okolišne problematike, poput kvalitete zraka, izdavanje okolinskih dozvola, kažnjavanje zagađivača, adekvatnijeg učešća javnosti i sl.”- ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja ''Resursni Aarhus centar u BiH.''

Nakon mirnih protesta, koji su jučer održali predstavnici NVO iz Koalicije za zaštitu rijeka u BiH pored rijeke Ugar u blizini Travnika, kako bi podsjetili predstavnike Vlade FBiH na Listu zahtjeva hitnih i dugoročnih mjera u cilju zaštite rijeka FBiH od izgradnje MHE, a koja je upućena premijeru Vlade FBiH tokom organizovanog sastanka 13.10.2020., i putem ovog mirnog okupljanja kod Vječne vatre, čuvari i čuvarice rijeka iz Koalicije za zaštitu rijeka u BiH napominju da i dalje budno iščekuju ispunjenje svih zahtjeva sa Liste. Također, žele skrenuti pažnju građanima da se izgradnjom svake nove MHE, trajno mijenja riječni tok, uništava riblji fond i gubi pristup pitkoj vodi.

‟Svi imamo demokratsko pravo birati kandidate za koje smatramo da su najbolji. Mi smatramo da su najbolji oni kandidati koji će raditi za dobrobit svih građana. A da bi se ta dobrobit zaista i postigla, nepohodno je voditi posebnu brigu o okolišu, jer bez održivog i zdravog okoliša, pojednac ni društvo ne mogu opstati. Svima nama treba čist zrak, pitka voda i i zdrava hrana, zato ''Glasajte za okoliš!'' - napominje Nina Kreševljaković, pravna savjetnica Udruženja ''Resursni Aarhus centar u BiH,'' i članica Koordinacionog odbora Koalicije za zaštitu rijeka u BiH.

Kontakt:
Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja ''Resursni Aarhus centar u BiH.''
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign