logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Najveća solarna elektrana na svijetu će se graditi u Indiji

Indijska vlada najavila je da planira izgradnju najveće svjetske solarne elektrane u saveznoj državi Rajastan.

Kako navode, ukupna snaga završenog projekta treba da bude 4.000MW. Indija ima nacionalni plan pod nazivom Solar Mission kojim se planira izgradnja čak 20.000MW solarnih elektrana do 2020. godine.

U saopštenju Vlade piše: "Ovo će biti najveći solarni projekat na svijetu. S obzirom da se radi o prvom projektu ovih razmjera, vjerujemo da će upravo Indija postaviti trendove za razvoj velikih solarnih elektrana širom svijeta".

Očekuje se da će prva faza snage 1.000MW biti završena u roku od tri godine. Ipak, ovaj projekat je samo dio mnogo većeg plana za razvoj solarne energije u Indiji.

Indijsko ministarstvo novih i obnovljivih izvora energije izjavilo je da je kancelarija premijera već odobrila plan kojim bi se sušna područja Rajastana i Gujarata pretvorila u velike solarne parkove. Izgradnjom solarnih projekata na ovim područjima, moglo bi se proizvesti oko 300.000MW električne energije, što je jednako ukupnoj potrošnji Indije u 2012. godini.

Trenutno se u Indiji za proizvodnju električne energije uglavnom koriste elektrane na ugalj, ali zbog nedovoljno goriva država je često suočena sa teškim nestašicama električne energije. Trenutno je oko 94% stanovnika urbanih područja spojeno na elektroenergetsku mrežu, dok u ruralnim područjima ovaj procenat pada na 60%.

Izvor: ekokuce.com

 

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign