logo
BHS English

Error:
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/aarhus/public_html/sarajevo/images/stories/svedskiamb
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/svedskiamb

Galijašević: Temu o mHE na Uni jednostavno više ne treba otvarati

Read more...

Međunarodni stručnjaci za okoliš saglasni: Na rijeci Uni nisu potrebne hidrocentrale

U jeku namjera gradske uprave Bihaća na čelu sa načelnikom Emdžadom Galijaševićem da dio rijeke Une u Nacionalnom parku Una da na koncesiju privatnim investitorima kako bi na istoj gradili hidrocentrale, Udruženje ABC je potražilo mišljenje struke. Kada kažemo struke, mislimo na ljude koji su dokazani na polju ekologije i zaštite okoliša na nivou koji je širi od granica Bosne i Hercegovine, na ljude koji realno mogu sagledati vrijednost rijeke Une i uticaj gradnje hidrocentrale na istoj.

Read more...

Eko-turizam Dinarskog luka pod prijetnjom hidroenergetike

WWF je poveo novinare na neke od najljepših rijeka u Dinarskom luku s ciljem podizanja svijesti o planovima izgradnje hidroelektrana koji bi značajno ugrozili to područje.

FOČA – Regija Dinarskog luka bogata je iznimnom biološkom raznolikošću i netaknutim rijekama, te se ističe nad ostalim zemljama Europe. U to su se ovoga tjedna uvjerili novinari iz Velike Britanije, Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske, koje je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF povela na novinsko putovanje koje je uključilo razgledavanje rijeka Neretve i Tare te Nacionalnog parka Sutjeska. Tijekom trodnevnog putovanja kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru, koje je završilo u kampu Tara-Drina blizu Foče, novinarima je predstavljen eko-turizam koji je pod velikom prijetnjom od hidroenergetike.

Read more...

Odluka o koncesiji za gradnju HE na Uni nije u skladu sa zakonom

Prostorni plan je uvrstio kao mogućnost da se na lokalitetu u zoni martinbrodskih slapova može raditi mHE protočnog tipa.

Dakle, dao je mogućnost, što ne znači da mora biti, ocijenio je za Anadolu Agency (AA) Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una nakon odluke Gradskog vijeća Bihaća o davanju saglasnosti za pokretanje postupka dodjele koncesije za mHE na lokalitetu Martinbrod i Dobrenica.

Read more...

Javni uvid - Fonex d.o.o. Sarajevo, mobilna betonara

Investitor FONEX d.o.o Sarajevo dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za mobilnu betonsku bazu "SIMI" tip MOBIL BSA 100 –HLS kapaciteta 100m3/h.

Obrađivač Zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole i Plana upravljanja otpadom je Fonex d.o.o. Sarajevo.

U postupku uključivanja javnosti, Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole je prezentiran na web stranici Ministarstva radi davanja mišljenja. Kompletan materijal sa Prilozima može se pogledati u prostorijama: Federalnog ministarstva okoliša i turizma - Sektor za okolinske dozvole, u ulici Maka Marulića br 2, prvi sprat– soba 110.

 

Read more...


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign