logo
BHS English

Error:
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/aarhus/public_html/sarajevo/images/stories/svedskiamb
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/svedskiamb

KAKO MOŽETE KUPITI ILI PRODATI NEBO, TOPLINU ZEMLJE? DAN PLANETE ZEMLJE, 22. APRIL 2015.

Povodom Dana Planete Zemlje, prenosimo Vam u cijelosti poruku indijanskog poglavice Seatlle bijelom čovjeku.

"Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta misao nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti?  Svaki dio te zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac, sveti su u pamćenju i iskustvu naroda. Sokovi koji kolaju kroz drveće nose sjećanje na crvenog čovjeka. Mrtvi bijeli ljudi zaboravljaju zemlju svoga rođenja kada odu u šetnju među zvijezdama. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lijepu zemlju jer ona je majka crvenog čovjeka. Mi smo dio te zemlje i ona je dio nas.

Read more...

Javni uvid - obnova okolišnih dozvola ArcelorMittal Zenica d.o.o.

Operator ArcelorMittal Zenica, d.o.o. Kralja Tvrtka I broj 17 Zenica je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dostavio Zahtjeve za obnovu okolišnih dozvola za Department Visoka peć i pogon havijarna jama. Zahtjeve za obnovu okolišnih dozvola je sačinio operator. Zahtjeve za obnovu okolišnih dozvola Federalno ministarstvo okoliša i turizma je Zaključkom o spajanju upravnih stvari u jedan postupak Broj UP-I-05/2-23-11-133/14 – DĐ, od 20. 04. 2015. donio odluku o spajanju ova dva predmeta u jedan.

U postupku uključivanja javnosti, zahtjev za izdavanje okolišne dozvole je prezentiran na web stranici Ministarstva radi davanja mišljenja. Kompletan materijal sa prilozima može se pogledati u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma - Sektor za okolinske dozvole, Sarajevo, ulica Marka Marulića br 2, prvi sprat,soba 108.

Read more...

BiH uz pomoć EU unapređuje sektor zaštite okoliša

Bosna i Hercegovina je uz pomoć Evropske unije i drugih međunarodnih finansijskih institucija započela sveobuhvatnu rekonstrukciju u sektoru zaštite okoliša.

Program unapređenja vodosnabdijevanja i kanalizacije (WATSAN) pokrenut je 2008. godine kao odgovor na potrebu općina za unapređenjem infrastrukture vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

Read more...

GMO: Velika prijetnja ulazi na vrata BiH

Centar za životnu sredinu organizuje akciju povodom Svjetskog dana protiv TTIP-a (Transatlansko trgovinsko i investiciono partnerstvo) i CETA-e (Sveobuhvatno ekonomsko trgovnisko partnerstvo). Radi se o sporazumima kojima se  želi spriječiti mogućnost da građani Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade odlučuju o njima važnim pitanjima vezano za bezbjednost hrane, prava radnika, zaštita životne sredine, desetine hiljada aktivista širom svijeta u nekoliko stotina gradova već je podiglo svoj glas.

Read more...

Članice EU same će odlučivati o GMO

Europska komisija predstaviće kasnije ovog mjeseca novi pravni okvir za uvoz proizvoda sa genetski modifikovanim organizmima (GMO) kojim je predviđeno da riječ članice Europske unije o uvozu GMO bude posljednja, što je razočaralo borce za zaštitu prirodne sredine. Razočarani su i neki europski zvaničnici koji se protive odlučivanju o GMO na nacionalnom umjesto, s obzirom na značaj pitanja, na europskom nivou. Propisi EU o GMO vrlo su strogi i u januaru je, poslije tri godine rasprava, usvojena direktiva kojom se članicama omogućava da zabrane proizvodnju GMO na svojoj teritoriji.

Read more...


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign