logo
BHS English

Error:
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/aarhus/public_html/sarajevo/images/stories/svedskiamb
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/svedskiamb

Agonija žitelja Livanjskog polja

Lokacija "Table" u Livanjskom polju (vlasništvo Općine Livno) se nalazi 10 km udaljena od Livna, te samo 300 m od prvog naseljenog mjesta u njenoj blizini (selo Grborezi). Ta lokacije je od strane općinskih vlasti predviđena za deponiju komunalnog i sličnog otpada bez usvojenog prostornog plana, koja postoji od 2008.godine, te od tog trenutka kontinuirano zagađuje okoliš i ugrožava zdravlje ljudi. 

Žitelji okolnih sela su pokušavali da se izbore za sanaciju i uklanjanje deponije, ali nažalost u svojim nakanama nisu uspjeli. Prije 9 mjeseci odlučili su se obratiti Udruženju "Aarhus centar u BiH" za pomoć. Uvidom u dokumentaciju dostavljenu od Općine Livno, te bilježenjem stvarnog činjeničnog stanja, došli smo do saznanja da postoje elementi krivičnih djela koji bi trebali biti predmet krivične prijave protiv općinskog Javnog preduzeća "Komunalno" d.o.o. Livno, i odgovornih za ovakvo stanje.

 

Read more...

Javni uvid - IKIĆ d.o.o. Bihać, kamenolom Gata

Operator IKIĆ d.o.o. Bihać je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dostavio zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za kamenolom Gata, općine Bića

Obrađivač zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole je sam operator.

U postupku uključivanja javnosti, zahtjev za izdavanje okolišne dozvole je prezentiran na web stranici Ministarstva radi davanja mišljenja.Kompletan materijal sa prilozima može se pogledati u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma - Sektor za okolinske dozvole, u ulici Maka Marulića br 2, prvi sprat– soba 110.

Rok za davanje primjedbi i sugestija na Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole - Plan aktivnosti je 15 dana od dana objavljivanja na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Read more...

Javna rasprava - Paromlinska

Iz Gradske uprave Sarajeva obavještavaju građane i sve zainteresovane da će se javna rasprava o temi nacrt odluke o usvajanju i provođenju RP Paromlinska održati 19.02.2015. godine u 18 sati.

Rasprava će biti u prostorijama MZ Dolac u Ulici Marka Marulića do broja 7. 

Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju javnoj raspravi o ovom planskom dokumentu.

 

 

 

 

Read more...

Javni uvid- NACRT STRATEGIJE I AKCIONOG PLANA ZA ZAŠTITU BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI BiH (2015-2020)

Na 36. sastanku Međuentitetskog tijela za okoliš održanom u Banjaluci 05.02.2015. godine dogovoreno je da se na web stranici entitetskih ministarstava okoliša, MOFTERa i CHMa, postave NACRTI STRATEGIJE I AKCIONOG PLANA ZA ZAŠTITU BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI BOSNE I HERCEGOVINE (2015-2020) na sve tri jezičke varijante.

Obavještava se zainteresirana javnosti da eventualne primjedbe i sugestije na predložene nacrte može dostaviti ma adresu:

Federalno ministarstvo okoliša i turizma,

Read more...

Sud presudio u korist rijeke Hrčavke

Okružni sud u Banjaluci je poništio Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku Sutjeska, te presudio u korist Centra za životnu sredinu.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: "Ova presuda dokazuje ne samo evidentno kršenje zakona od strane ministarstva, nego i suštinske nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija uticaja. Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu i nećemo se zaustaviti dok te dvije rijeke ne sačuvamo".

Read more...

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Arhiva

Ovdje možete pogledati
arhivu vijesti

Donatori


 


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign