logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Nezakonita procedura donošenja Prijedloga Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH je 24.02.2016. godine dostavljen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u kojem se traže izmjene odredbi koje se odnose na uzgoj životinja radi krzna. Predlagač zakona  Mario Karamatić, zastupnik Doma Naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pristupio je nezakonitoj izradi Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH. Budući da nije održana javna rasprava tim povodom, prekršene su odredbe člana 6. i člana 8. Arhuske konvencije, čija je potpisnica i Bosna i Hercegovina. U pomenutim članovima, precizno je definisana obaveza svake "Potpisnice da se trudi promovirati učinkovito učešće javnosti u odgovarajućoj fazi, dok su još sve opcije otvorene, tokom pripreme od strane javnih organa vlasti izvršnih uredbi i/ili opće primjenjivih pravno obavezujućih normativnih instrumenata, koji mogu imati značajnog uticaja na okoliš. Rezultati javnosti se uzimaju u obzir koliko je god moguće".

Read more...

Pogledajte kako danas izgleda Prokoško jezero

 

Prokoško jezero decenijama je plijenilo pažnju ljepotom.

Prirodno stanište endemskog alpskog tritona zbog loše putne komunikacije bilo odsječeno i turistički neatraktivno, sve dok nekome nije naumpalo da se u ovoj prekrasnoj oazi može napraviti novac (a fiskalni račun, šta je to?). 

Desilo se to u prvim poratnim godinama kada je na obalama ovog prirodnog dragulja, ''preko noći'' niklo nekoliko stotina kućica, vikendica, katuna - kako ih ovdje još uvijek nazivaju.

Dolaskom ljudi u ozbiljnijem broju, stigli su i problemi. Jezero ovih dana više podsjeća na nekakvu neuglednu baru nego na, donedavno, jedan od najljepših predjela u Bosni i Hercegovini.

 

Read more...

Novo “ulaganje” građana u projekat hidroelektrane “Medna” na izvorima rijeke Sane

Kontroverzna gradnja hidroelektrane Medna na rijeci Sani ovih dana ponovo pokazuje da se novcima građana finansijski podržava privatni projekat, iako će uništiti jedno od prirodno najvažnijih područja Bosne i Hercegovine.

 Javni uvid za Zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za nadzemno-podzemni vod 35kv „Medna – Čađavica“ na teritoriji opštine Ribnik i Mrkonjić Grad dužine 17,3 km je završen 19.8.2016. godine. To je još jedan projekat koji ide na ruku austrijsko-njemačke firme Kelag koja gradi hidroelektranu Medna.

Read more...

Projekti: Iz otpada u Butilama praviti energiju

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama moglo bi, zahvaljujući tehnologijama prerade nusproizvoda i otpada, proizvoditi energiju za zagrijavanje jednog dijela Sarajeva tokom zime, saznaje "Avaz". Osim pozitivnog efekta prečišćavanja otpadnih voda i osiguranja čiste rijeke Bosne, postrojenje ima i nusprodukt - otpadni mulj, koji bi neblagovremenim rješavanjem mogao postati i problem za KS.

Uspješna rješenja

Otpadni mulj je i u prijeratnom periodu, kada je postrojenje radilo, bio ogroman problem, jer je deponija jedino mjesto gdje se mulj mogao odlagati. A, kao što je poznato, deponija niti ima kapacitete niti po propisima može primati i odlagati mulj.

Read more...

STOP KRIVOLOVU NA PREPELICU

Iako je zvanično sezona lova na prepelice tek počela, tokom praćenja lovnih aktivnosti koji obavljaju naše organizacije na širem prostoru Bosne i Hercegovine, zabilježeni su brojni primjeri korištenja vabilica. Posebno je intenzivno korištenje vabilica na prostoru Lijevča polja, u Posavini, Semberiji, kao i na kraškim poljima od Trebinja do Bosanskog Petrovca.

Ovim putem upućujemo zahtjev nadležnim ministarstvima, inspektorima i odgovornim lovačkim savezima i udruženjima da u skladu sa propisanim obavezama spriječe krivolov na prepelicu korištenjem vabilica i drugih zakonski nedozvoljenih sredstava. Također, pozivamo sve druge pojedince i organizacije da u slučaju krivolova na prepelicu ili pronalaska za lov nedozvoljenih sredstava poput mreža za hvatanje ptica, elektronskih vabilica i sl,  iste radnje odmah prijave nadležnim inspekcijama ili našim udruženjima.

Read more...

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Podržavnje kampanje

Biblioteka

Arhiva

Donatori


 


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign