logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Ekologija i pravo: Građani BiH još uvijek sramežljivo traže svoja prava putem sudova, ali to treba mijenjati

“Dok se građani Evropske unije sve manje i manje boje političara i državnih službenika i navikli su da brane svoja prava na sudu, građani Bosne i Hercegovine još uvijek sramežljivo traže svoja prava putem sudova. To je bio razlog za nevladine organizacije Arnika iz Češke i Centar za životnu sredinu iz Bosne i Hercegovine da pokrenu projekat ‘Ekološka pravna klinika’. Cilj je edukovati studente prava i uključiti ih u kampanje civilnog društva koje se zalažu za bolju životnu sredinu i poštivanje ljudskih prava”, poručeno je jučer na press konferenciji koju je organizovao Centar za životnu sredinu u Banjaluci.

Read more...

Ministri Dobrović i Šarović potpisali sporazum o zaštiti životne sredine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, potpisali su jučer u Zagrebu Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u području zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Tom prilikom je ministar Šarović izjavio da ovaj čin govori o želji BiH i Hrvatske da blisko sarađuju na pitanjima koja su od posebnog interesa za građane obje države. Saradnja BiH i Hrvatske u području životne sredine traje godinama i svakim danom postaje sve značajnija. Ovo je posebno važno za obje zemlje jer je BiH predala aplikaciju za članstvo u EU i podrška Hrvatske je od izuzetnog značaja za BiH u ispunjavanju zahtjevnog pristupnog procesa Evropskoj uniji.

Read more...

Predstavljen Nacrt Prostornog plana općine Posušje

U kino dvorani u Posušju održana javna prezentacija Nacrta Prostornog plana općine Posušje za period od 2012. do 2032. godine. Na samom početku u ime Općine Posušje sve nazočne pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar koji je naglasio važnost donošenja Prostornog plana za općinu Posušje.

Nositelj izrade Prostornog plana općine Posušje je Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Odsjek za prostorno uređenje i zaštitu okoliša općine Posušje.

Read more...

Održan sastanak povodom predstavljanja prednacrta Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa

Ministarstvo pravde BiH je danas, 26. aprila 2016. godine, u prostorijama Unitic-a u Sarajevu, održalo sastanak Fokus grupe, s ciljem predstavljanja prednacrta Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa. Na sastanku su bili pozvani Mreža sporazum Plus, Mreža Pravde, Koalicija za borbu protiv govora iz mržnje i zločina iz mržnje, Ženska mreža BiH, Mreža za borbu protiv diskriminacije, Omladinski savjet RS, Institut za razvoj mladih Kult, Savez potrošača BiH, Koalicija organizacija u zdravstvu, Vesta Tuzla, Snažniji glas za djecu, Mreža Aarhus centara, Mreža Account, Efekt mreža, Inicijativa za monitoring EU integracija, Samostalni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Savez samostalnih sindikata BiH, Savez sindikata RS, Udruženje poslodavaca FBiH, Udruženje poslodavaca RS.

Read more...

U FBiH najavljene veće kazne za nesavjesno upravljanje otpadom

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljene su dosta veće kazne od postojećih i pravnim i fizičkim osobama ako nedozvoljeno postupaju u ovoj oblasti.

Za pravne osobe je umjesto dosadašnjih do 10.000 KM, predložena kazna do 100.000 KM, a za odgovornu osobu u preduzećima umjesto maksimalnih 2.000 do 10.000 KM.

Read more...

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Podržavnje kampanje

Biblioteka

Arhiva

Donatori


 


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign