logo
BHS English

Error:
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/aarhus/public_html/sarajevo/images/stories/svedskiamb
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/svedskiamb

BiH će do 2018. godine pripasti 165,8 miliona eura iz IPA sredstava

Bosni i Hercegovini će iz alokacije Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA) za razdoblje 2014.-2017. godine pripasti iznos od 165,8 miliona eura. To je navedeno u Indikativnom strateškom dokumentu za Bosnu i Hercegovinu, koji je Evropska komisija usvojila 15. decembra 2014. godine.

Prema informacijama kojim raspolaže Direkcija za evropske integracije (DEI) Bosne i Hercegovine, indikativne godišnje alokacije IPA sredstava navedene u dokumentu za 2014. i 2015.  godinu iznose po 39,7 miliona eura, 2016. godinu 42,7 miliona eura, a 2017. godinu 43,7 miliona eura.

Read more...

Novi evropski propisi o GMO usjevima

Evropski parlament je usvojio zakon kojim se državama daje više ovlasti da same odluče hoće li saditi genetski modificirane usjeve.

GMO usjevi široko su u primjeni u SAD-u i Aziji, ali mnogi Evropljani strahuju od njihovog utjecaja na zdravlje i prirodu.

Europska unija izmijenila je propise o uzgoju genetski modificiranih usjeva, kako bi države dobile veće ovlasti u odlučivanju u vezi s ovim pitanjem.

Read more...

Javni uvid - OPĆINA VELIKA KLADUŠA, Sanacija postojeće deponije komunalnog otpada

Investitor OPĆINA VELIKA KLADUŠA, Hamdije Pozderca 3, 77 230 Velika Kladuša,  dostavio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole – Studiju o uticaja na okoliš za – projekat Sanacija postojeće deponije komunalnog otpada općine Velika Kladuša i izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja na lokaciji „Radića Most“ općina Velika Kladuša.

Obrađivač zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole – Studije o uticaju na okoliš je konsultanska firma „Enova“ iz Sarajeva.

U postupku uključivanja javnosti, zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za investitora OPĆINA VELIKA KLADUŠA, Hamdije Pozderca 3, - projekat Sanacija postojeće deponije komunalnog otpada općine Velika Kladuša i izgradnje pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja, je prezentiran na web stranici Ministarstva radi davanja mišljenja. Materijal sa Prilozima može se pogledati u prostorijama: Federalnog ministarstva okoliša i turizma - Sektor za okolinske dozvole, u ulici Maka Marulića br 2, prvi sprat – soba 108.

Read more...

Javna rasprava o inicijativi za izmjene Urbanističkog projekta za pijacu Sirano

Općinsko vijeće Centar je na 24. redovnoj sjednici, održanoj 30. oktobra 2014. godine, razmatralo Nacrt odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'' u kojoj je prezentirana inicijativa investitora ''Exclusive'' d.o.o. Sarajevo o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa sa podzemnom javnom garažom na prostoru današnje pijace.

U skladu sa navedenim nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove je organizovala javnu  tribinu odnosno raspravu na kojoj će građani, a prije svega sadašnji korisnici trgovki i boračka udruženja kao i stanari okolnih zgrada, moći iznijeti svoje mišljenje o toj inicijativi. Javna rasprava je zakazana za četvrtak 15. januara 2015. godine u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) sa početkom u 16 i 30 sati.

Read more...

I regija se bori protiv električnog i elektronskog otpada

U svijetu se godišnje proizvede gotovo 50 miliona tona električnog i elektronskog otpada. Elektronski i električni otpad je jedan od vodećih ekoloških problema, kako u svijet, tako i u regiji. Popularno nazvan EE otpadom, njega čine zastarjeli veliki i mali kućanski uređaji, oprema informatičke tehnike i oprema za telekomunikacije, oprema široke potrošnje i fotonaponske ploče, električni alati i drugo.

"U električni i elektronički otpad tako na primjer spadaju otpadni televizori, radioaparati, bijela tehnika, računala, telefoni, mobiteli , žarulje, razni alati i slično", navode iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode Hrvatske.

Read more...


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign