logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Kako su privatni apartmani na Bjelašnici važniji od zdravlja cijelog grada

Nakon što je 2010. godine Zavod za javno zdravlje Kantona Sarajevo i zvanično otkrio fekalne bakterije u izvorskim vodama Vrela Bosne (iz kojih se preko 300 litara svake sekunde upumpava u sistem sarajevskog vodovoda), skoro 7 miliona maraka javnog novca,  radi se uglavnom o sredstvima Fonda za okoliš FBiH,  do sada je potrošeno na popravak kolektora kojim se kanalizacija iz nekoliko stotina apartmana izgrađenih u Babinom dolu na Bjelašnici dovodi do Hadžića. Za sada je, samo u svrhu popravka kanalizacije, na svakog “povremenog” stanovnika bjelašničkog apartmana potrošeno preko 5,000 maraka javnog novca.

Read more...

Kako spriječiti odlaganje nuklearnog otpada u Trgovskoj gori

Kod nas bi zbog izgradnje odlagališta nuklearnog otpada, bili ugroženi ljudski životi, ali i poljoprivredna proizvodnja, maline, kesten, pčelarstvo, rekao je Agan Bunić iz Bužima.

Bosna i Hercegovina, od najnižih do najviših nivoa vlasti, čini sve da spriječi Republiku Hrvatsku u namjeri da izgradi odlagalište nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u općini Dvor, neposredno uz granicu sa našom zemljom.

Read more...

Bihać: Nećemo dozvoliti izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na obalama Une

U organizaciji Asocijacije profesionalnih proizvođača meda „Una-Sana“ i Udruženja Unski smaragdi, a u okviru programa obilježavanja Dana rijeke Une, sinoć je u Kulturnom centru održana javna tribina „Una i radioaktivni otpad ne idu zajedno“.

Pokrovitelj tribine bilo je Ministrastvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Vlade USK.

Neprihvatljiva je za obje obale rijeke Une namjera Republike Hrvatske da u Trgovskoj gori, u području sliva rijeke Une, izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Read more...

Veliki interes kompanija iz Velike Britanije za energetske projekte u BiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Edwardom Fergusonom.

Glavna tema razgovora bila je izrada energetske strategije, na državnom i federalnom nivou, što je britanski ambasador podržao jer je to jedna od obaveza iz potpisanog Sporazuma o Energetskoj zajednici, čime se slijede smjernice energetske politike Evropske unije.

Read more...

GMO amandman – pravo da znamo i odlučujemo

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu organizovao okrugli stol na temu “Ratifikacija GMO amandmana”, koji je organizovan u saradnji sa Savjetom za GMO Bosne i Hercegovine.

Na okruglom stolu su učestvovali članovi Savjeta za GMO Bosne i Hercegovine, kao i drugi eksperti iz ove oblasti, predstavnici nadležnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom životne sredine i zaštitom potrošača. Učesnici su raspravljali o značaju koji bi ratifikacija GMO amandmana imala za Bosnu i Hercegovinu, te dali načelnu podršku ovoj inicijativi, iako će Centar za životnu sredinu zvaničnu podršku tražiti od nadležnih institucija u narednom periodu.

Read more...

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Podržavnje kampanje

Biblioteka

Arhiva

Donatori


 


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign