logo
BHS English

Error:
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/aarhus/public_html/sarajevo/images/stories/svedskiamb
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/svedskiamb

Održana radionica za predstavnike mjesnih zajednica u Općini Vogošća

Udruženje "Aarhus centar u BiH" je 24.11.2015.godine organiziralo radionicu za predstavnike mjesnih zajednica u Općini Vogošća. Cilj radionice bio je educirati sekretare i vijećnike Savjeta mjesnih zajednica o smanjenju rizika od katastrofa i mjerama civilne zaštite s posebnim osvrtom na prevenciju i pripravnost za klizišta kako bi stečena znanja ali i dobivene edukativne materijale prenijeli na stanovnike svojih mjesnih zajednica.

 

Read more...

Privatno ne damo, za javno baš nas briga

I ovo smo mi. Plastika u vodotoku. Nažalost nije ovo jedini primjer u ovoj našoj predivnoj zemlji. Mada se bojim da zbog nesavjesnih građana i još manje zainteresiranih političara malo će ostati od njene ljepote.

Prema istraživanjima agencije Anadolija podaci Svjetske banke govore da je Bosna i Hercegovina sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiiji i sedma u Evropi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države. Usporedbe radi, BiH je sedam puta bogatija od Njemačke prema obnovljivim izvorima pitke vode.

Read more...

Potpisan ugovor za izradu Prostornog plana Modrac

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović  potpisao je sa predstavnicima IPSA Institut d.o.o. Sarajevo ugovor za izradu Prostornog plana slivnog područja akumulacije Modrac za period od 2016. do 2036. godine.

Riječ je o prostornom planu područja od posebnog značaja za Tuzlanski kanton. Prostorni plan područja posebnih obilježja dijela slivnog područja jezera Modrac obuhvata akumulaciju Modrac i obalu, te sva naseljena mjesta u okruženju na površini od oko 8120 ha.

Read more...

Lukavac jedan od najzagađenijih gradova Europe

Lukavac je jedan od najzagađenijih gradova u Europi. Na manje od četiri kvadratna kilometra nalazi se sedam velikih zagađivača, i pet manjih, a da neki od njih uopće nemaju okolišnu dozvolu za rad.

DF-ova zastupnica u Federalnom parlamentu Amra Haračić rekla je da je, prema pokazateljima mjernih uređaja za kvalitet zraka, vrijednost sumpor dioksida u Lukavcu 12. novembra ove godine iznosila i do 706 mikrograma po metru kubnom, što je dvostruko više od gornje dozvoljene granice koja je 350 mikrograma.

Read more...

Građanska inicijativa za Borik predala peticiju sa više od 5000 potpisa

Građanska inicijativa za Borik je 16. novembra u 12:00 časova predala Skupštini grada Banjaluka peticiju sa više od 5000 potpisa, kojom se traži donošenje odluke o stavljanju van snage prethodne odluka Skupštine grada Banjaluka o izradi izmjena dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik. Pomenutim izmjenama su na lokaciji javne zelene površine i dječjeg igrališta planirani objekti pravoslavnog hrama sa pratećim objektom od preko 1000 m2.

Read more...


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign