logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

Riziko faktori i smanjenje rizika od katastrofa u BiH

Kada govorimo o prirodnim opasnostima, onda kažemo da su one dio života. Opasnosti prerastaju u katastrofe kada dođe do uništavanja tj. gubljenja ljudskih života, i osnove za obezbjeđenje  prihoda za dalji život.  Tako ranjivost zajednice raste shodno ljudskim djelovanjima koja dovode do povećanja siromaštva, veće urbane naseljenosti, degradacije okoline i promjena u klimi.

Zato je neophodna veća odgovornost pri donošenju odluka, poboljšanja u planiranju, što efikasnije upravljanje rizicima, uvođenje noviteta u razvojnim aktivnostima i djelovanjima u zaštiti okoline. Ovo su sve ljudske aktivnosti koje mogu da dovedu do smanjenja ranjivosti zajednice. Procjenjivanje rizika i smanjenje katastrofa trebalo bi da budu sastavni dio svih održivih razvojnih poduhvata i politika.

Read more...

Prezentiran projekat „Pretvori otpad u korisnu stvar“ u osnovnoj školi „Grbavica I“

Danas, 6. oktobra 2017. godine predstavnice Udruženja „Aarhus centra u BiH“ prezentirale su projekat „Pretvori otpad u korisnu stvar“ predstavnicama osnovne škole „Grbavica I“, jedne od škola, koja će učestvovati u projektu.

Projektom „Pretvori otpad u korisnu stvar“ Udruženje „Aarhsu centar u BiH“ želi doprinijeti razvoju svijesti osnovaca o značaju smanjenja količine komunalnog otpada iskorištavanjem sirovina kroz lutkarske predstave. Aktivnosti će se realizirati sa likovnim, ekološkim i dramskim sekcijama u četvrtim i petim razredima. 

Read more...

Novinarka Sanela Prašović-Gadžo snimila dokumentarac o izgradnji benzinske pumpe u blizini svoje parcele

Strah da bi u blizini njene parcele u sarajevskom naselju Švrakino Selo mogla biti izgrađena benzinska pumpa ponukao je novinarku Sanelu Prašović-Gadžo da snimi dokumentarni film u kojem se žestoko obrušila na funkcionere Stranke demokratske akcije (SDA).

Novinarka je dokumentarni film "Snaga je u istini i pravdi" snimila u privatnoj produkciji, a još uvijek nije poznato da li će on biti objavljen na nekoj od bosanskohercegovačkih televizija ili samo na internetu.

Tema filma Prašović-Gadžo bile su izmjene regulacionog plana Švrakino Selo-Aneks u sarajevskoj općini Novi Grad, gdje i sama ima parcelu. Riječ je o izmjenama koje još uvijek nisu usvojene s obzirom na to da je tek prije 15-ak dana završena javna rasprava o Nacrtu izmjena regulacionog plana.

Read more...

Specijalci ponovo u Kruščici!

 

 

 

Specijalci ponovo u Kruščici, rastjerali su mještane i zauzeli most, objavili su na FB stranicama Centar za životnu sredinu i Ne Podržavamo Izgradnju MHE na rijeci Kruščici.

Policija uklonila demonstrante kod Viteza, žene u bolnici

 

 

 

 

Read more...

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign