logo
BHS English

Partneri Aarhus centra

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Prijatelji Aarhus centra

 

 

Webmail

 

 

NAJAVA ODRŽAVANJA JAVNIH RASPRAVA NA NACRT III NACIONALNOG IZVJEŠTAJA O IMPLEMENTACIJI AARHUSKE KONVENCIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Obavještavamo ključne aktere, zainteresirane subjekte, nadležna ministarstva, nevladine organizacije i cjelokupnu javnost da će se održati javne rasprave na Nacrt III nacionalnog izvještaja o implementaciji Aarhuske konvencije u Bosni i Hercegovini prema sljedećem rasporedu:

  • Sarajevo 05.03.2018. godine (zgrada UNITIC Sarajevo, prostorije OSCE, 19. sprat)

    Read more...

Javna rasprava o Prostornom planu područja posebne namjene „Aerodrom Banja Luka“

Obavještavamo zainteresovanu javnost da, u skladu sa članom 48. stav 4. Zakona o uređenju prostora i građenju i tačke 10. stav 8. Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namjene „Aerodrom Banja Luka“ Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju organizuje javnu raspravu na kojoj će se razmatrati stav nosioca izrade o prijedlozima, primjedbama i mišljenjima na Nacrt plana.
Javna rasprava će se održati dana 20.2.2018. godine u 12:00 časova, u Ministarstvu za prostorno

Read more...

The Guardian: Izgradnja hidroelektrana na Balkanu porasla za 300%, ugrožen biljni i životinjski svijet

Više od trećine novih 2800 brana, koje se grade ili su u planu, nalazi se u zaštićenim područjima i predstavlja prijetnju rijekama i biodiverzitetu.
Prema pisanju britanskog lista The Guardian, izgradnja hidroelektrana porasla je za 300% širom Zapadnog Balkana u posljednje dvije godine, zbog čega se strahuje od presušivanja planinskih rijeka i gubitka biodiverziteta.

List se poziva na istraživanje koje je radila firma Fluvius, koja pruža konsultantske usluge na projektima finansiranim od strane UN-a i EU.

Read more...

Došao je kraj samovolji investitora

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je ukinula dozvolu za proizvodnju električne energije za malu hidroelektranu Ilomska na rijeci Ilomskoj (pritoka Ugra), što Centru za životnu sredinu vraća nadu da je malverzacijama u polju hidroenergije moguće stati u kraj. Samovolja investitora je veoma izražena u sektoru malih hidroelektrana. Krše se zakoni, samoinicijativno se povećava snaga postrojenja, objekti se pomjeraju i po stotine metara duž vodotoka, ne poštuju se mjere iz dozvola i projektne dokumentacije i niz drugih nepravilnosti.

Read more...

SWF file not found. Please check the path.

Pratite nas na

       

Postani član

             

   Fizička lica       

Info paket

 

 

Škola planinarstva

Biblioteka

Arhiva

Podržavnje kampanje

 

Newsletter
Donatori


 

 

 

  


Aarhus © 2012 - Sva prava pridržana | Dizajn i programiranje Idesign