BHS English French German Russian
  • Eko.ba
  • GMO


Danas 07. novembra održani su sastanci u MZ "Hrastovi-Mrkovići" i "Skenderija-Podtekija", čime je okončana posjeta i anketiranje 15 mjesnih zajednica koje su bile predviđene projektom.

Na sastancima smo imali priliku nešto više čuti o zainteresiranosti građana za javne rasprave u oblasti okoliša, te o saradnji općinskih i kantonalnih službi sa mjesnim zajednicama. Građani rijetko i u malom broju posjećuju javne rasprave u mjesnim zajednicama na području Općine Centar, te su zainteresirani za rješavanje isključivo ličnih pitanja. Interes za javne uvide je nešto značajniji ali ni on nije dovoljan. Mjesne zajednice bi trebale imati veće ingerencije nego što trenutno imaju budući da su oni prva adresa na koju se građani obraćaju kada imaju konkretan problem. Pojedine mjesne zajednice uopće nisu zadovoljne saradnjom sa Općinom Centar budući da Općina često ignoriše njihove zahtjeve i sugestije, te ih ne konsultuje kada se donose neke važne odluke sa njihovog područja. Sve su se mjesne zajednice složile da je neophodna edukacija građana o pravilnom uključivanju u procese donošenja okolišnih odluka, te su neke mjesne zajednice istakle i važnost edukacije kadra koji održava i organizira javne rasprave.

Sastanci su održani s ciljem utvrđivanja stanja na terenu vezano za uključivanje građana mjesnih zajednica u procese donošenja okolišnih odluka, a sve u okviru projekta "Jačanje participativnosti građana u procesima donošenja okolišnih oduka" kojeg Udruženje "Aarhus centar u BiH" implementira uz podršku Općine Centar.

Funded-by-the-European-UnionOva stranica je napravljena uz podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost EPPIC projekta i ni na koji način ne odražava stanovišta Evropske unije.

gekko logo klein

 

transition lg mfa

702px-Auswärtiges Amt Logo.svg

                                               Backup of osce logo krive

 

 

grassroots-logo1