BHS English French German Russian
  • GMO
  • Eko.ba


Lopare ne žele GMO

lopare-1

Centar za životnu sredinu započeo je aktivnosti na informisanju građana i građanki Bosne i Hercegovine o genetski modifikovanim usjevima, hrani i rizicima koje njihov uzgoj i upotreba nose. U okviru ovih aktivnosti, planirano je da se u deset opština Bosne i Hercegovine organizuju prikazivanja dokumentarnog filma o budućnosti hrane i diskusije o stanju u našoj zemlji u vezi sa genetski modifikovanim organizmima.


U saradnji sa Opštinom Lopare i nevladinom organizacijom „Eko-Leonardo“ iz Priboja, Lopare, 18. januara 2017. godine organizovana je prva od deset projekcija. Projekciji su, uprkos lošim vremenskim prilikama, prisustvovali poljoprivrednici, predstavnici Opštine, te drugi zainteresovani građani i građanke. Nakon filma, učesnici i učesnice su izrazili svoju bojazan u vezi sa genetski modifikovanom hranom, ali i sve većom upotrebom pesticida u poljoprivredi. Takođe, iskazana je podrška Centru u širenju informacija o ovim temama, jer, kako je zaključeno, samo informisani građani i građanke mogu učestvovati u donošenju odluka.

Podsjećamo, u avgustu 2016. godine, Centar za životnu sredinu je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine podnio Inicijativu za ratifikaciju GMO amandmana na Arhusku konvenciju, koji bi omogućio javnosti lakši pristup informacijama, te učešće u donošenju odluka o genetski modifikovanim organizmima.

Kampanja za ratifikaciju GMO amandmana na Arhusku konvenciju od strane Bosne i Hercegovine provodi se uz finansijsku podršku fondacija GEKKO i Grassroots iz Njemačke.

8

9

Funded-by-the-European-UnionOva stranica je napravljena uz podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost EPPIC projekta i ni na koji način ne odražava stanovišta Evropske unije.

gekko logo klein

 

transition lg mfa

702px-Auswärtiges Amt Logo.svg

                                               Backup of osce logo krive

 

 

grassroots-logo1