Eko aktivisti/ce i građani/ke Vlasenice, male opštine na istoku Republike Srpske su odlučili tokom protekle sedmice da podignu glas za svoja osnovna ljudska prava koja su im Ustavom Republike Srpske zagarantovana, te realizuju svoju ustavnu dužnost na način da upozore na potencijalnu degradaciju životne sredine od strane „Ecoplast“ fabrike za hemijsko-tehničku preradu otpadne plastike. Pomenuta fabrika ima dnevni kapacitet spaljivanja 288 tona otpada, i uskoro treba početi sa radom.

Zabrinuti građani/ke strahuju da bi njihova opština mogla postati deponija uvezenog otpada,  s obzirom da Vlasenica ima potencijal biti vazdušna banja. U tu svrhu su pokrenuli inicijativu u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi RS, sa ciljem da se preispita potencijalno štetni projekat. Međutim, prema njihovim tvrdnjama umjesto podrške i poštivanja osnovnih demokratskih prava, u ovoj opštini policija trenutno poziva građane/ke u svoje prostorije radi saslušanja. Sve se dešava u skladu sa zahtjevom direktora „Ecoplasta“ koji je podnio prijave protiv pojedinaca, organizacija i NN lica koja se bore protiv eventualnog budućeg zagađenja Vlasenice od strane njegove fabrike.

Građani/ke Vlasenice podsjećaju da se trenutno vrši veliki pritisak u cilju stvaranja atmosfere straha i terora kako bi isti odustali od borbe za svoja osnovna ljudska prava. Također, na društvenim mrežama SNSD Vlasenica navodi da je 10 osoba od 19 koje su prijavile prikupljanje potpisa istaknuti aktivisti/ce opozicije, te time relativiziraju cijeli pokret nazivajući ga političkim marketingom. Međutim, inicijativu potpisuju svi savjesni građani, bez obzira na narodnost i političku opredjeljenost.

Ovim putem im mještani Vlasenice poručuju da „neće odustati od borbe za goli život i opstanak na svojim ognjištima!“

Kontakt:   Liljana Meshaj,  projektna asistentica, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH”

                    liljana.meshaj@aarhusbih.ba