Udruženje ,,Resursni Aarhus centar u BiH”, zajedno sa Centrom za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) tokom mjeseca decembra 2023. organizovao je Literarni-
multimedijalni-likovni EKO konkurs pod nazivom “Vjera i okolišna etika kao odgovor na zagađen okoliš i klimatske promjene“.

Zainteresovana djeca i mladi svojim kratkim pričama, esejima, pjesmama, crtežima, umjetničkim fotografijama, klipovima skrenuli su pažnju na dobre i loše okolišne navike i primjere u svom okruženju koje utiču na okoliš i klimatske promjene i dali su svoju poruku kao vjernici i okolišno odgovorni đaci, odraslima i onima koji odlučuju o našoj budućnosti u riješavanju okolišnih pitanja.

Na ovogodišnjem konkursu smo imali prijavljeno ukupno 10 škola i zaprimili smo preko stotinu radova, te je bio veliki izazov izabrati najbolje među njima. Individualni radovi su bili nagrađeni sa knjigama „Rijeke pune priča“, zimskim kapama i bocama za vodu. Za timske radove, nagrade su dodijeljene školama u vidu knjiga kao poklon školskoj biblioteci. Ceremoniju dodjele nagrada smo organizirali 15.02.2024. godine.