Sa velikim zadovoljstvom obavještavamo javnost da je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održanoj 26. juna, usvojen Nacrt Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica FBiH. Ovo predstavlja veliku pobjedu za sve građane i građanke, kao i za Aarhus centar u BiH, koji godinama radi na osiguravanju pristupa pravdi i zaštiti osnovnih ljudskih prava svih građana/ki.

Podsjećamo, Aarhus centar u BiH izradio je tekst Nacrta Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica, što potvrđuje predanost i sposobnost da se direktno utječe na zakonodavne procese u zemlji.

Usvajanje Nacrta Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana/ki i aktivista/ica FBiH predstavlja značajan korak ka jačanju transparentnosti i odgovornosti u radu javnih institucija. Ovaj Zakon omogućava građanima da aktivnije učestvuju u donošenju odluka koje direktno utječu na njihove živote i zajednice. Posebno je važno napomenuti da Zakon pruža mehanizme zaštite za one koji se odluče uključiti u građanske inicijative, osiguravajući da mogu djelovati bez straha od represije ili diskriminacije.

„Zajedno smo napravili veliki korak ka boljoj budućnosti, gdje će svi građani/ke i aktivisti/ce biti zaštićeni od pritisaka i zastrašivanja prilikom provođenja građanskih inicijativa i aktivističkih aktivnosti. Ovo priznanje je rezultat našeg truda i rada na unapređenju građanskih prava i demokratije u BiH,“ poručila je izvršna direktorica Aarhus centra u BiH, Emina Veljović.

U kontekstu šire evropske integracije, usvajanje ovog Zakona pokazuje spremnost BiH da usvoji i implementira evropske standarde u oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda. Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju pozdravila usvajanje Zakona kao pozitivan korak ka ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

Stoga, AarhusGreenNet poziva Dom naroda Parlamenta FBiH da usvoji ovaj Zakon i osigura građanima i građankama Bosne i Hercegovine slobodu izražavanja i borbu za svoja prava.

„Vjerujemo da će ovaj Zakon inspirisati građane/ke da se aktivnije uključe u društvene procese i da će služiti kao primjer za druge zemlje u regiji. Kroz aktivno učešće i konstruktivni dijalog, zajedno možemo izgraditi pravednije i prosperitetnije društvo za sve nas,“ kazala je Nina Kreševljaković, pravnica Aarhus centra u BiH.

Finansira Evropska unijaOvo saopćenje je urađeno u sklopu projekta koji finansira Evropska unija.
Sadržaj ovog saopćenja je isključiva odgovornost Udruženja Resursni Aarhus
centar u BiH i ne odražava nužno stavove Evropske unije.