Aarhus centar u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedostatka usklađenosti vlasnika malih hidroelektrana (mHE) s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu određivanja ekološko prihvatljivog protoka.

Šta je EPP Pravilnik?

Ekološki prihvatljiv protok (EPP) predstavlja minimalni protok koji osigurava očuvanje prirodne ravnoteže i ekosistema vezanih za vodu. Dakle, EPP se određuje radi održanja ili vraćanja strukture i funkcije vodenih i uz vodu vezanih ekosistema, doprinoseći sprečavanju degradacije stanja voda i ostvarenju ciljeva zaštite okoliša kroz održivo korištenje vode.

Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih organa

Na temelju informacija koje smo prikupili, vlasnici mHE u Srednjobosanskom kantonu nisu se uskladili s odredbama navedenog Pravilnika, posebno kada je riječ o live prijenosu podataka s mjernih stanica i njihovom čuvanju u propisnim dnevnicima. Stoga, Aarhus centar u BiH insistira na transparentnosti i hitnom inspekcijskom nadzoru kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri su vlasnici mHE ispoštovali propisane norme.

S obzirom na ozbiljnost situacije, Aarhus centar u BiH poziva nadležne institucije da poduzmu neophodne administrativne mjere. Tražimo obustavu rada svih 38 mHE u navedenom kantonu i zabranu svih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom.

Nadalje, insistiramo na primjeni člana 117. Zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine radi sprječavanja povreda zakona i drugih propisa, te sprečavanja nastanka štetnih posljedica i otklanjanja uzroka koji bi mogli dovesti do takvih posljedica.

Nastavljamo borbu za naše rijeke

Aarhus centar u BiH će pažljivo pratiti razvoj situacije i očekuje od nadležnih organa promptnu reakciju kako bi se osiguralo poštivanje zakona i zaštita interesa zajednice.

Podsjećamo, u Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno 70 mHE nije ispoštovalo EPP Pravilnik, iako su vlasnici mHE imali godinu dana da naprave tražene izmjene, iste nisu napravili. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

___

Pogledaj i:

___

  • Ako već nisi, pridruži nam se na Facebook stranici za više informacija.
  • Zaprati nas i na Instagramu i budi u toku sa svim dešavanjima na terenu.